Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 14 2007

Οι... εκδρομείς θα προπληρώσουν την Ιόνια Οδό!

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το μοντέλο χρηματοδότησης των νέων έργων οδοποιίας που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης.

Κι αυτό διότι όσοι χρησιμοποιούν.... ΣΗΜΕΡΑ τις εθνικές οδούς, θα συνεισφέρουν –μέσω των διοδίων– τη μερίδα του λέοντος (!) για τα νέα έργα.

Οι ανάδοχοι της Ιόνιας Οδού ή του τμήματος Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα θα αρχίσουν εντός των προσεχών μηνών να εισπράττουν αυτοί τα διόδια από τους υφιστάμενους σταθμούς, προκειμένου να συλλέξουν τα κεφάλαια για την κατασκευή /αναβάθμιση των οδικών αξόνων.

Το χρηματοδοτικό μοντέλο της Ιόνιας Οδού, για παράδειγμα, προβλέπει ότι ο ανάδοχος θα αρχίσει άμεσα να εισπράττει τα διόδια στο τμήμα Μεταμόρφωση – Σκάρφεια της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας.

Το cash flow που πρόκειται να συγκεντρώσει κατά την περίοδο κατασκευής της Ιόνιας Οδού από τους σταθμούς διοδίων σε Αφίδνες, Σχηματάρι και Τραγάνα αγγίζει τα... 535 εκατ. ευρώ!

Η συνολική επένδυση για την Ιόνια Οδό ανέρχεται σε 1,15 δισ. ευρώ, τα 313 εκατομμύρια από τα οποία είναι κρατική επιδότηση.

Άρα, η κοινοπραξία των ισπανικών Cintra και ACS με τη ΓΕΚ επιβαρύνεται με περίπου 280 εκατ. ευρώ.

Τα ίδια κεφάλαια που θα επενδύσει κάθε όμιλος ανέρχονται σε μόλις 25 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα εξασφαλίστηκαν από τραπεζικό δανεισμό 25ετούς διάρκειας.

Καθόλου άσχημα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v