Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 15 2015

Σπίτι, αυτοκίνητο, ή... εισηγμένη εταιρεία

Σπίτι, αυτοκίνητο, ή... εισηγμένη εταιρεία

Αν πολλά από τα λεγόμενα «βαριά χαρτιά» του Χ.Α. έχουν δεινοπαθήσει λόγω της εντονότατης χρηματιστηριακής πτώσης του τελευταίου εξαμήνου, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα στην περιφέρεια, όπου υπάρχουν εισηγμένες εταιρείες οι οποίες αποτιμώνται όσο περίπου ένα ακριβό σπίτι, ή ακόμη και όσο ένα... οικονομικό αυτοκίνητο.

Τα προβλήματα βέβαια σ' αυτές τις περιπτώσεις είναι συνήθως μεγάλα και πολύ πιθανόν να χρειαστούν αυξήσεις κεφαλαίου με καταβολή μετρητών (διάχυση ποσοστών για τους σημερινούς μετόχους) προκειμένου οι συγκεκριμένες εταιρείες να επιβιώσουν.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Compucon που αποτιμάται ολόκληρη μόλις στα 10.172 ευρώ, λιγότερο δηλαδή από ένα αυτοκίνητο μέσου κυβισμού! Βέβαια, για να περάσει η εισηγμένη σε θετικά ίδια κεφάλαια, έχει συγκληθεί μέσα στο Ιανουάριο έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 4,5 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία Τζιρακιάν αποτιμάται μόλις στις 314 χιλ. ευρώ, ωστόσο οι βασικοί μέτοχοι έχουν προκαταβάλει αρκετά εκατ. έναντι μελλοντικής ΑΜΚ, ώστε η εταιρεία να μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.

Άλλα παραδείγματα είναι η Spider (232 χιλ. ευρώ) που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, η Alpha Grissin με 714 χιλ. ευρώ (έχει ζήτημα υποχρεώσεων, αλλά διαθέτει παράλληλα και αξιόλογα περιουσιακά στοιχεία), ο Χατζηκρανιώτης με 662 χιλ., ο Παΐρης με 745 χιλ. ευρώ, αλλά και η -φιλόδοξη κατά το παρελθόν, αλλά υπερχρεωμένη τώρα- Axon Συμμετοχών με αποτίμηση μόλις 486 χιλ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v