Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 24 2015

Το παρασκήνιο της πίεσης ρευστότητας και οι αιχμές Βαρουφάκη

Το παρασκήνιο της πίεσης ρευστότητας και οι αιχμές Βαρουφάκη

Υπό τρομακτική πίεση ρευστότητας διεξήχθη ο τελευταίος γύρος της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και εταίρων που οδήγησε και στην καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής.

Το άκαρπο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου ενέτεινε την εκροή καταθέσεων που την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασαν για πρώτη φορά από την έναρξη της νέας περιόδου αβεβαιότητας τα 3,5 δισ. ευρώ σε εβδομαδιαία βάση.

Το ύψος των εκροών σε συνδυασμό με την απόφαση της ΕΚΤ να διευρύνει μόλις κατά 3,3 δισ. ευρώ το όριο άντλησης ρευστότητας από τον ELA διαμόρφωσε την περασμένη Παρασκευή μια αφόρητη πίεση.

Η κυβέρνηση γνώριζε ότι σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας θα αυξανόταν ο κίνδυνος να χρειασθούν επώδυνα μέτρα όπως ο περιορισμός στη κίνηση κεφαλαίων, κάτι που θα έπληττε καίρια την εμπιστοσύνη των καταθετών με αποτελέσματα καταστροφικά για την οικονομία σε βάθος χρόνου.

Παρά τις διαψεύσεις, το ενδεχόμενο ήταν υπαρκτό και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είχε μπει σε αυξημένη επιφυλακή για το τριήμερο μεταξύ 21 με 23 Φεβρουαρίου.

Το plan B πάντως προέβλεπε ότι οι εγχώριες τράπεζες στο εσωτερικό και στα υποκαταστήματά τους στο εξωτερικό θα χρειάζονταν 48 ώρες για να προσαρμοσθούν στο νέο περιβάλλον περιορισμού στα κεφάλαια κίνησης.

Την τεράστια πίεση παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης κάνοντας λόγο για διαρροές από συγκεκριμένους κύκλους, οι οποίες δημιούργησαν κλίμα αστάθειας και ανησυχίας στους Έλληνες πολίτες και στις τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v