Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρουφάκης: Πρωτογενή πλεονάσματα που συνάδουν με τις δυνατότητες

Συνδυάσαμε λογική και ιδεολογία, υποστήριξε ο ΥΠΟΙΚ. Θα παρουσιάσουμε τη δική μας λίστα μεταρρυθμίσεων. Αν δεν εγκριθεί από τους θεσμούς η συμφωνία πεθαίνει. Τι θα γίνει με ΕΝΦΙΑ, 100 δόσεις, κόκκινα δάνεια, συντάξεις, ιδιωτικοποιήσεις.

Βαρουφάκης: Πρωτογενή πλεονάσματα που συνάδουν με τις δυνατότητες

Χρειάστηκαν τρία Eurogroup για να αλλάξουμε σελίδα ως Ελλάδα και Ευρώπη. Η διαπραγμάτευση σημαίνει κινήσεις για συμβιβασμό αλλά και τη δυνατότητα να κάνεις τη ρήξη αν δεν έχεις τη λαϊκή εντολή να το αποδεχτείς, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. 

Η προσπάθεια εγκλωβισμού μας από την προηγούμενη κυβέρνηση σε αυτό το σφικτό χρονοδιάγραμμα απέτυχε. «Αποδείξαμε ότι μπορούσαμε καλή την πίστη να διαπραγματευτούμε και να έχουμε καλό αποτέλεσμα».

«Συνδυάσαμε τη λογική με την ιδεολογία». Συνδυάσαμε την ανάγκη τήρησης των κανόνων με την ανάγκη τήρησης των εντολών που λάβαμε, υποστήριξε.

«Είναι ένα μικρό βήμα σε μια νέα κατεύθυνση. Εμεις άμεσα θα εργαστούμε για να παράξουμε τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων. Αυτό το σαββατοκύριακο θα γίνουμε συγγραφείς των μεταρρυθμίσεων που θα παράξουμε για να χτυπήσουμε κακοήθειες, όπως η φοροδιαφυγή».

Οπως είπε «αποτρέψαμε νέα υφεσιακά μέτρα όπως η μείωση των συντάξεων και η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά», σημείωσε και τόνισε ότι απαλλαχθήκαμε από την απαίτηση για τεράστια πλεονάσματα.

«Υπάρχει όρος για πρωτογενή πλεονάσματα που θα συνάδουν με τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας».

Δεν θα κάνουμε μονομερείς ενέργειες που θα πλήξουν την δημοσιονομική και χρηματοδοτική σταθερότητα και αυτό είναι κάτι που θέλουμε. Οποια μεταρρύθμιση εισάγουμε (κόκκινα δάνεια, ρύθμιση 100 δόσεων) θα τηρεί αυτό τον όρο.

Παράλληλα, όπως είπε, στο τετράμηνο της παράτασης θα βάλουμε μπροστά τη διαπραγμάτευση για ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη από τον Ιούλιο και μετά. Στόχος η έξοδος από την κρίση, η έξυπνη μείωση του χρέους (που θα συζητήσουμε ιδίως με το ΔΝΤ που είναι αρμόδιο για την ανάλυση του χρέους-DSA).

Τα νομοσχέδια

Το προεκλογικό πρόγραμμα αφορά τετραετία, η συμφωνία τέσσερις μήνες, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Είχαμε πει προεκλογικά ότι τα μέτρα που θα εισάγουμε δεν θα επηρεάζουν τον προϋπολογισμό και την ανάπτυξη. Αυτή είναι και η δέσμευση που αναλάβαμε σήμερα.

Τα κόκκινα δάνεια και τα ληξιπρόθεσμα χρέη παραμένουν κορυφαία προτεραιότητα και θα τα αντιμετωπίσουμε άμεσα και όχι στο τέλος του τετραμήνου. Θα τα αντιμετωπίσουμε όμως με τρόπο που δεν επηρεάζει τον προϋπολογισμό.

Δεν θα αντικαταστήσουμε τον ΕΝΦΙΑ για να δημιουργήσουμε μαύρη τρύπα. Θα το κάνουμε γιατί είναι άδικος φόρος, υπογράμμισε ο υπουργός.

Οι πιέσεις και οι τράπεζες

«Αντιμετωπίσαμε τεράστιες πιέσεις, πολλές φορές από διαρροές και αυτό δημιουργούσε αστάθεια. Αυτό σταμάτησε απόψε», σημείωσε. Η Ευρώπη μπορεί σήμερα να νοιώθει καλύτερα με τον εαυτό της γιατί έχει ξεπεράσει τα τελεσίγραφα και τις διαρροές. Η ουσία του αιτήματος που υποβάλαμε δεν άλλαξε, υποστήριξε.

Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η σημερινή απόφαση θα σταματήσει τις εκροές και εκτιμώ είναι φυσιολογικό οι τραπεζικές μετοχές να ανακάμψουν. «Το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές, όχι μόνο τη Δευτέρα και την Τρίτη αλλά για πάντα».

Οι μεταρρυθμίσεις

«Το μνημόνιο τελείωσε. Αυτό που συμφωνήσαμε είναι να γράψουμε τις μεταρρυθμίσεις που θέλουμε να κάνουμε τους επόμενους τέσσερις μήνες. Αυτό θα κριθεί από τους θεσμούς γρήγορα γιατί θα είναι μια αξιολόγηση πίνακα. Στο τέλος του τετραμήνου θα κριθούμε στη βάση εφαρμογής αυτών των μεταρρυθμίσεων». 

Μάλιστα ο ίδιος κάλεσε τα κόμματα να προτείνουν μεταρρυθμίσεις που εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να γίνουν το επόμενο τετράμηνο και όπως είπε «θα ζητήσουμε καλές ιδέες από τους θεσμούς».

Αν η λίστα δεν εγκριθεί από τους θεσμούς η συμφωνία πεθαίνει, αλλά αυτό δεν θα γίνει. Υπάρχει πολύ καλή θέληση από εμάς και από αυτούς.

Οπως είπε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση «αν δεν πετύχουμε τις μεταρρυθμίσεις θα πούμε στον ελληνικό λαό και τους εταίρους ότι αποτύχαμε και θα υποστούμε τις συνέπειες».

Ιδιωτικοποιήσεις

«Δεν είμαστε δογματικοί με τις αποκρατικοποιήσεις. Πείτε για ποια μιλάτε για να απαντήσω», είπε σε σχετική ερώτηση. Δεν θέλουμε να πουλήσουμε κάτι για λίγα χρήματα. Θέλουμε η κρατική περιουσία είναι να αξιοποιηθεί και να βελτιωθεί η ικανότητά της να βοηθήσει την ελληνική οικονομία.

Εκανε λόγο για δημιουργία μιας αναπτυξιακής τράπεζας η οποία θα μπορούσε να δημιουργηθεί με την αξιοποίηση «έξυπνης» χρηματοδότησης.

Ο Ελάχιστος μισθός

Είναι δέσμευσή μας να τον αυξήσουμε. Δεν έχει δημοσιονομικό κόστος αλλά οι εταίροι μας ανησυχούν για την ανταγωνιστικότητα. Πρέπει να εξασφαλίσουμε τον τρόπο που θα γίνει έτσι ώστε να μην επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα, είπε σημειώνοντας πάντως ότι η δέσμευση να μην γίνουν μονομερείς ενέργειες αφορά την τετράμηνη περίοδο.

Τα ολιγοπώλια 

Σύμφωνα με τον κύριο Βαρουφάκη στην Ελλάδα πολλές αγορές ελέγχονται από ολιγοπώλια και αυτό έχει ως συνέπεια οι τιμές να πέφτουν λιγότερο από τους μισθούς.

Το τετράμηνο

Ο υπουργός Οικονομικών δεν ξεκαθάρισε το γιατί επιλέχθηκε το τετράμηνο, είπε όμως ότι αυτή ήταν η δική του αρχική πρόταση όταν είχε πάει στο Παρίσι.

Οι συντάξεις

Υπάρχει άπλετη ελαστικότητα από την πλευρά των εταίρων, σημείωσε ερωτηθείς για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία. «Δεν θα υπάρξει καμία μείωση συντάξεων στο τετράμηνο».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v