Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 26 2015

Το swap χρέους μπορεί να έλθει και με νέο δάνειο από ESM

Το swap χρέους μπορεί να έλθει και με νέο δάνειο από ESM

Το είπε στη συνέντευξη τύπου αμέσως μετά το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και το επανέλαβε χθες.

Το Δημόσιο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Γ. Βαρουφάκη, δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγων, αν δεν προηγηθεί αναδιάρθρωση χρέους.

Παρότι δεν είναι σύνηθες ο αρμόδιος υπουργός να αποκλείει την έξοδο της χώρας στις αγορές, επικαλούμενος μάλιστα το μη βιώσιμο χρέος της, όταν οι αγορές ένα χρόνο πριν δέχθηκαν να τη χρηματοδοτήσουν, θα μπορούσε κανείς να δεχθεί ότι για το μεγάλο στόχο της αναδιάρθρωσης ο κ. Βαρουφάκης θυσιάζει ένα πιόνι.

Το τι αναδιάρθρωση χρέους θέλει η κυβέρνηση άρχισε σταδιακά να σχηματοποιείται, παρά τις φαινομενικές αντιφάσεις Βαρουφάκη. Την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για έξυπνη απομείωση για την οποία, όπως είπε, η κυβέρνηση βρίσκει ευήκοα ώτα στην Ευρώπη. Χθες, επανέφερε τη λύση του swap χρέους, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν διεκδικεί μια απλή επιμήκυνση.

Την ίδια στιγμή δήλωνε ότι ο στόχος μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% έχει επιτευχθεί, όχι μόνο για φέτος, αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

Προφανώς η παραπάνω εκτίμηση είναι η ερμηνεία της φράσης «κατάλληλο επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος» που περιλαμβάνει η απόφαση του Eurogroup, η οποία μένει να επιβεβαιωθεί ως ορθή στην πράξη.

Αν λοιπόν η μείωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα έχει επιτευχθεί, θα πρέπει το νέο πρόγραμμα, που θα ισχύσει μετά το πέρας της συμφωνίας-γέφυρας να προβλέπει κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της τριετίας.

Και αυτό θα μπορούσε να γίνει είτε με ρολάρισμα των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, αίτημα που δεν βρίσκει ευήκοα ώτα στη Φρανκφούρτη, είτε με νέο δάνειο από τον ESM με περίοδο χάριτος και σταθερά χαμηλό επιτόκιο από το οποίο να αποπληρωθούν οι λήξεις της ΕΚΤ.

Η δεύτερη περίπτωση και swap χρέους είναι και επιμήκυνση εξασφαλίζει....

ΥΓ.: Το ρολάρισμα του χρέους προς το ΔΝΤ έχει ήδη συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και δεν αποτελεί όπως όλα δείχνουν θέμα που πρόκειται να θίξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το τρέχον χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Ταμείου ρολάρει τις λήξεις του πρώτου δανείου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v