Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 1 2007

Η Top Tankers, οι ”ανόητοι” και τα… επαρχιωτάκια

Από ”γκάφα” σε... ”γκάφα” πάει η προσπάθεια της TOP TANKERS του κ. Ευάγγελου Πιστιόλη να εγκαθιδρύσει καλές δημόσιες σχέσεις στη χώρα μας.

Κι αυτό σε μια περίοδο όπου η εισηγμένη στον NASDAQ εταιρία του βρίσκεται, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, αντιμέτωπη με καταθέσεις αιτήσεων ομαδικών αγωγών (class action lawsuits) από καμιά… 15αριά (!) αμερικανικά δικηγορικά γραφεία.

Σε πρώτη φάση διοργανώθηκε γεύμα γνωριμίας με Έλληνες δημοσιογράφους.

Μόνο που στο γεύμα αυτό… αμέλησε να παραστεί ο ίδιος ο κ. Πιστιόλης (νέος, πλούσιος κι ως φαίνεται ολίγον… ακριβοθώρητος), προτιμώντας να στείλει τον οικονομικό του διευθυντή, σε αυτή την κρίσιμη πρώτη συνάντηση.

Πράγμα που -όπως αντιλαμβάνεστε- ουδόλως ευχαρίστησε τους περισσότερους εκ των παρισταμένων (ειδικά όταν ”παίζει” και τέτοιο σοβαρό θέμα στις ΗΠΑ), κάτι που εκφράστηκε και σε σχόλια που έγραψαν στις εφημερίδες τους.

Στη συνέχεια είχαμε και τη δεύτερη… ”γκάφα”.

Κάποιος στην Top Tankers θεώρησε σκόπιμο να ”ενημερώσει” χθες τους Έλληνες δημοσιογράφους ότι η μετοχή της εταιρίας ”ανακηρύχθηκε σε μία από τις 7 κορυφαίες μετοχές για τον Μάιο του 2007 από το αμερικανικό site αναλυτών Motley Fool” (σ.σ. Μotley Fool σημαίνει σε κατά λέξη μετάφραση ”παρδαλός ανόητος” ή σε πραγματική μετάφραση… ”γελωτοποιός”).

Εμείς βέβαια, ως σκέτοι… ανόητοι, το κοιτάξαμε λίγο παραπάνω για να δούμε την ουσία του θέματος, μια και το συγκεκριμένο site απευθύνεται σε ιδιώτες επενδυτές, με απλή γλώσσα ακόμη και σε σύνθετα θέματα, είναι δε πράγματι επιτυχημένο και ξεχωριστό.

Κι έτσι διαπιστώσαμε ότι απλώς επρόκειτο για ένα κομμάτι που έγραφε ποιες μετοχές που δεν έχουν καμία συμπάθεια (un-loved τις αποκαλεί ο αρθρογράφος) ανάμεσα στα μέλη του επενδυτικού community του site ξεχώρισαν σε απόδοση τον μήνα Μάιο.

Οι μετοχές αυτές, που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τη χαμηλότερη βαθμολογία (ένα στα πέντε αστέρια) στα… charts του community, απλώς έκαναν την… έκπληξη, κι εκεί που είχαν χάσει μεγάλα ποσοστά της αξίας τους, έγραψαν ξαφνικά σημαντική άνοδο (στην περίπτωση της Top Tankers σχεδόν 30% σ’ έναν μήνα).

Κι έτσι είναι απόλυτα φυσιολογικό που ο αρθρογράφος φροντίζει να κρατήσει την... ”πισινή” του για αυτές τις μετοχές, λέγοντας ότι ”ορισμένες από αυτές, ειδικά οι πιο μικρές και ”volatile”, μπορεί και να χάσουν τα κέρδη που έγραψαν στις επόμενες… 30 ημέρες”.

Για όσους θέλουν να δουν με τα… ματάκια τους, το link είναι:

http://www.fool.com/investing/general/2007/05/24/7-surprising-1-star-stocks.aspx?vstest=search_042607_linkdefault

H έτερη αναφορά στην Top Tankers, που φρόντισαν να φτάσει ως εμάς, δημοσιεύτηκε στο γνωστό Forbes.com, στην πραγματικότητα όμως αφορά στις κινήσεις ενός επενδυτικού… newsletter.

Το οποίο πωλείται μέσω του Forbes.com (έναντι 180 δολαρίων τον χρόνο), λέγεται… ”Μarketocracy Marketscope” και είναι συνδεδεμένο με ένα μικρό fund, το οποίο στο τέλος του 2006 είχε υπό διαχείριση το… ιλιγγιώδες (ειδικά για τα αμερικανικά δεδομένα) μέγεθος των… 42,8 εκατ. δολαρίων!

Και ανάμεσα στις… 100 μετοχές στις οποίες επενδύει τα κεφάλαιά του, όπως έγραψε και το Forbes, είναι και η Top Tankers...

Υ.Γ.: Τα γράφουμε αυτά για να μη μας περνάνε κάποιοι για… Αμερικανάκια, ή αν θέλετε για… επαρχιωτάκια του παγκόσμιου χωριού των επενδύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v