Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 11 2015

Οι κάλπες, η οικονομία και οι κουτόφραγκοι που... προσπερνούν

Οι κάλπες, η οικονομία και οι κουτόφραγκοι που... προσπερνούν

Ωφέλησε τελικά την ελληνική οικονομία η έκτακτη προσφυγή στις κάλπες και η επακόλουθη κυβερνητική αλλαγή;

Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, είναι πολύ πρόωρη μια τέτοια εκτίμηση, καθώς η απάντηση θα δοθεί σε βάθος χρόνου, ανάλογα με όσα τελικά καταφέρει να πετύχει η κυβέρνηση Τσίπρα.

Βραχυπρόθεσμα πάντως, τα πρώτα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά.

Συγκεκριμένα:

• Μέχρι πριν από λίγους μήνες, οι αναλυτές προέβλεπαν για το 2015 αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ γύρω στο 2,5% (+2,9% έδινε ο επίσημος προϋπολογισμός) και κάποιο οριακό νούμερο για την ευρωζώνη. Σήμερα -μετά και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο οποίο μετέχουν όλες οι χώρες πλην Ελλάδας και Κύπρου- προβλέπεται επίδοση άνω του +1% για την ευρωζώνη και μάλλον χαμηλότερο για εμάς (+0,6% από την Bank of America).

• Στο τρίμηνο Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου οι καταθέσεις των τραπεζών έχουν μειωθεί κατά περίπου 20 δισ. ευρώ και το κόστος άντλησης χρήματος των ελληνικών τραπεζών έχει αυξηθεί (λόγω μηχανισμού ELA).

• Το τρίμηνο Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου έχουν επιδεινωθεί τα πράγματα στο δημοσιονομικό μέτωπο.

• Μέσα στο πεντάμηνο Οκτωβρίου-Φεβρουαρίου, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα υποχώρησε από τις 102,3 στις 98,2 μονάδες (παρά την άνοδό του μέσα στο Φεβρουάριο), ενώ ο μέσος όρος της ευρωζώνης αυξήθηκε την ίδια περίοδο από τις 100,7 στις 102,1 μονάδες. Μεγαλύτερη βελτίωση από το μέσο όρο σημείωσαν χώρες του αποκαλούμενου ευρωπαϊκού Νότου όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.

• Τα spreads των ελληνικών κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκαν, με αποτέλεσμα την Τρίτη τα yields των δεκαετών μας ομολόγων να ανέρχονται στο 9,9%, όταν τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 0,387% για τα γερμανικά, 0,862% για τα ιρλανδικά, 1,32% για τα ιταλικά, 1,284% για τα ισπανικά και 1,747% για τα πορτογαλικά.

Βέβαια, η κυβέρνηση ελπίζει σε μια καλύτερη συμφωνία με την ευρωζώνη και στη διαμόρφωση συνθηκών που θα τονώσουν τη ζήτηση στην πραγματική ελληνική οικονομία.

Άλλωστε, ο υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης Νίκος Παππάς έχει δηλώσει πως η κυβέρνηση θα κριθεί από το έργο της και εν πολλοίς από το πόσο αποτελεσματικά θα δράσει τους επόμενους μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, οψόμεθα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v