Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 5 2007

Intralot: Στα ψιλά γράμματα το... ζουμί

Εκπλαγήκαμε με τα θετικά σχόλια των αναλυτών για την Intralot και χαρήκαμε ιδιαίτερα που τόσοι επαγγελματίες, έχοντας αναλύσει ποικιλοτρόπως τα αποτελέσματα τριμήνου της καλής εταιρίας, δεν βρήκαν τίποτα που να τους προβλημάτισε.

Εμείς, λοιπόν, που δεν είμαστε αναλυτές, πέσαμε σε δυο-τρία στοιχεία τα οποία μας έκαναν εντύπωση με τις αντιφάσεις τους που μάλλον διέφυγαν της προσοχής τους.

Στη μητρική εταιρία (Intralot) τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 30,9 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2007. Θαύμα!

Στην έκθεση που συνόδευσε τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ (μεταγενέστερη της Intralot κατά μία ημέρα) ο οργανισμός μας λέει ότι επιβαρύνθηκαν τα αποτελέσματά του με 25,8 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο ”που αφορούν σε δύο δόσεις για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από την Intralot” και ακόμη (πιο πάνω στην ίδια έκθεση) αναφέρει ότι ”οι προμήθειες της εταιρίας προς την Intralot ανήλθαν στα 9,5 εκατ. ευρώ”.

Άρα η Intralot εισέπραξε το πρώτο τρίμηνο του 2007 από τον ΟΠΑΠ 35,3 εκατ. ευρώ! (Να σημειώσουμε ότι οι δύο δόσεις που αναφέρει ο ΟΠΑΠ αντιπροσωπεύουν την ενοικίαση τερματικών από την Intralot προς τον ΟΠΑΠ, δηλαδή καθαρά, bottom line, έσοδα).

Όπερ σημαίνει ότι από τα 30,9 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων που είχε η Intralot, αν δεν έρχονταν τα 35,3 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΠ, το αποτέλεσμα θα ήταν... αρνητικό κατά 4,4 εκατ. ευρώ!

Πάμε παρακάτω. Στο conference call που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Intralot, ο διευθύνων σύμβουλός της, κ. Κ. Αντωνόπουλος, είπε ότι ”από τη διεθνή αγορά έρχεται το 84% των πωλήσεων και το 78% των κερδών”.

Αυτό όμως είναι εφικτό αν η Intralot τιμολογεί τον ΟΠΑΠ μέσω κάποιας θυγατρικής της από... Κύπρο ή Μάλτα, ώστε να ”δικαιολογηθεί” τυπικά το ”διεθνής αγορά”.

Τέλος, στη σελ. 11 της έκθεσης που συνόδευσε τα αποτελέσματα της Intralot η καλή εταιρία παραθέτει έναν πίνακα που απεικονίζει τα έσοδά της ανά γεωγραφική περιοχή, όπου βλέπουμε ότι η πολυδιαφημισμένη αμερικανική επέλαση (Νεμπράσκα, Μοντάνα, Αϊντάχο) έχει αποφέρει έσοδα... 9,97 εκατ. ευρώ (από 12,73 εκατ. ευρώ πέρσι), επομένως χαμηλότερα κατά 22%! Όσα έπαιξαν δηλαδή σε τρεις πολιτείες οι Αμερικανοί το α΄ τρίμηνο, ο ΟΠΑΠ τα ”παίζει” σε... λιγότερο από μία μέρα (για το ίδιο διάστημα ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε πωλήσεις 1,151 δισ. ευρώ)!

Από αυτά καταλαβαίνουμε ΠΟΣΟ σημαντικός είναι ο ΟΠΑΠ για την επιβίωση της Intralot και ίσως έτσι εξηγούνται οι κινήσεις που γράφουν οι εφημερίδες για προσπάθειες πώλησης της εταιρίας, γιατί τώρα έχει άλλη αξία η Intralot με τα ενσωματωμένα έσοδα του ΟΠΑΠ και άλλη ενδεχομένως χωρίς αυτά.

Όσο για την ”αμερικανική επέλαση”, τι να πούμε; Πιο πολύ ”αξίζει” το... Περιστέρι από πλευράς εσόδων παρά τρεις ολόκληρες αμερικανικές πολιτείες.

Κρίμα όμως που οι αναλυτές δεν ψάχνουν καλύτερα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v