Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 12 2015

Πιλότος η Eurobank για σχηματισμό υψηλών προβλέψεων στο Q4

Πιλότος η Eurobank για σχηματισμό υψηλών προβλέψεων στο Q4

Τα χθεσινά αποτελέσματα δ΄τριμήνου της Eurobank επιβεβαίωσαν την αίσθηση της αγοράς ότι οι τράπεζες θα πάρουν στο δ΄τρίμηνο το σύνολο σχεδόν των πρόσθετων προβλέψεων οι οποίες προέκυψαν από την πρόσφατη αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τον έλεγχο ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review – AQR) προέκυψαν δάνεια που παρότι είναι τυπικά ενήμερα πρέπει να απομειωθούν με βάση το λόγο καθαρού δανεισμού προς EBITDA ή με βάση την προεξόφληση μελλοντικών ταμειακών ροών.

Σύμφωνα με την παραπάνω αξιολόγηση οι τράπεζες θα δημοσιοποιούν τόσο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) όσο και τη μη εξυπηρετούμενη έκθεση (NPEs).

Στο παραπάνω πλαίσιο η Eurobank σχημάτισε στο δ' τρίμηνο πρόσθετες προβλέψεις της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, στο τελευταίο τρίμηνο του έτους η τράπεζα πήρε νέες προβλέψεις 742 εκατ. ευρώ με τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση να διαμορφώνονται στα 239 εκατ. ευρώ.

Αν συνυπολογισθούν και οι επιπρόσθετες προβλέψεις του γ΄ τριμήνου η Eurobank έχει εναρμονισθεί με τις απαιτήσεις του AQR όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φ. Καραβίας.

Αντίστοιχη τακτική αναμένεται να ακολουθήσουν Alpha, Εθνική.

Η Alpha είχε τις μικρότερες πρόσθετες προβλέψεις με βάση το AQR (940 εκατ. ευρώ) ενώ για την Εθνική ο λογαριασμός βγήκε στο 1,8 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Πειραιώς εναρμονίστηκε με τις απαιτήσεις της αξιολόγησης από το γ΄ τρίμηνο σχηματίζοντας επιπρόσθετες προβλέψεις 2,2 δισ. ευρώ.

YΓ.: Η διοίκηση της Eurobank ερωτώμενη για το αν υπάρχει θέμα από τις εποπτικές αρχές για τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις των εγχώριων τραπεζών απάντησε ότι πρόκειται για μια γενική συζήτηση επιβεβαιώνοντας το θέμα του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v