Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 16 2015

Τράπεζες: Τι συμβαίνει με τις κυπριακές θυγατρικές

Τράπεζες: Τι συμβαίνει με τις κυπριακές θυγατρικές

Θα είναι οι θυγατρικές που διατηρούν στην Κύπρο οι εγχώριες τράπεζες το επόμενο προς πώληση asset;
Στην Κύπρο έχει βουήξει η αγορά εδώ και περίπου ένα μήνα. Αιτία η νέα στρατηγική της Ελληνικής Τράπεζας για επιθετική πρόσκτηση μεριδίου αγοράς.

Μετά την τελευταία αύξηση κεφαλαίου, τόσο η διοίκηση της Ελληνικής όσο και οι μεγαλομέτοχοί της (Third Point, Wargaming) δεν έκρυψαν την πρόθεσή τους να προχωρήσει η τράπεζα σε εξαγορές για να διευρύνει γρήγορα το μερίδιό της σε χορηγήσεις.

Με δεδομένο ότι στις καταθέσεις η Ελληνική έχει κερδίσει ήδη μερίδιο, η κίνηση έχει νόημα.

Εξαγοράζοντας ή απορροφώντας κάποια ή κάποιες από τις κυπριακές θυγατρικές των εγχώριων τραπεζών η Ελληνική μεγαλώνει, καλύπτοντας το κενό του δεύτερου πυλώνα που άφησε πίσω της η υπαγωγή της Λαϊκής σε εκκαθάριση.
Το ερώτημα είναι αν για τις εγχώριες τράπεζες έχει νόημα η αποεπένδυσή τους από την Κύπρο.

Τα μερίδια αγοράς που κατέχουν είναι μικρά και υπό τις παρούσες συνθήκες δύσκολα θα διευρυνθούν.

Την ίδια στιγμή, χρειάζονται κάποιες κινήσεις απομόχλευσης για να δείξουν στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) ότι όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν επιταχύνουν δράσεις ή προχωρούν σε κινήσεις εκτός πλάνων, επιδιώκοντας να αντισταθμίσουν υστερήσεις σε άλλα μέτωπα.

Ρόλο ενδέχεται να παίξει στις τελικές αποφάσεις και η σύσταση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου προς τις εκεί θυγατρικές των εγχώριων τραπεζών να αποφεύγουν την κατάθεση ρευστότητας στις μητρικές τους.

Μένει να φανεί αν οι κρούσεις και οι προτάσεις της Ελληνικής που άρχισαν να καταφθάνουν στις διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών αποτελούν τη βάση για μια συμφέρουσα αποεπένδυση.

Αν εξασφαλίζουν, δηλαδή, ότι δεν θα απαιτηθεί νέα κεφαλαιακή ενίσχυση πριν από την πώληση ή την εισφορά των κυπριακών θυγατρικών.

ΥΓ.: Περίπου τα μισά (105 εκατ. ευρώ) από τα κεφάλαια που άντλησε πρόσφατα η Ελληνική προορίζονται για πρόσθετες προβλέψεις με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης στοιχείων ενεργητικού από την ΕΚΤ. Τα υπόλοιπα μπορούν να διατεθούν για εξαγορά ή απορρόφηση τραπεζών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v