Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 13 2015

«Κρυμμένες ευκαιρίες» για ανάπτυξη είδε ο Τσίπρας

«Κρυμμένες ευκαιρίες» για ανάπτυξη είδε ο Τσίπρας

Η πράσινη ανάπτυξη, η κοινωνική οικονομία, τα νέα δικτυακά συστήματα και τα επιχειρηματικά οικοσυστήματα (clusters) είναι οι τέσσερις από τους άξονες στους οποίους θα επικεντρωθεί η κυβέρνηση στην προσπάθεια ανάστασης της οικονομίας.

Τους παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στον ΟΟΣΑ, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. Μίλησε, πάντως, για «κατανεμημένα συστήματα» στον τομέα της ενέργειας, δηλαδή για πρωτοβουλίες εξοικονόμησης, για αξιοποίηση αποβλήτων ώστε να παράγεται ενέργεια κ.λπ.

Πράγματι πρόκειται για μια αγορά που βρίσκεται σε εμβρυϊκό στάδιο στην Ελλάδα, ενώ το κτιριακό απόθεμα γηράσκει και οι ανάγκες για επενδύσεις ενεργειακής διαχείρισης μεγαλώνουν. 

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως υπάρχει ανάγκη για θεσμικό πλαίσιο ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή άλλους οργανισμούς.

Οσο για την τεχνολογία και τα clusters, στην αγορά υποστηρίζουν πως χρειάζονται δύο πράγματα: επενδύσεις σε δικτυακές υποδομές (που έχουν καθυστερήσει λόγω κρίσης και έλλειψης κεφαλαίων) και ανατροπές στο μοντέλο ενίσχυσης της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Οι συμπράξεις με δημόσια πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα εξαγγέλλονται εδώ και δεκαετίες, αλλά τα spin-offs (οι νέες εταιρείες που δημιουργούνται μέσα από πανεπιστήμια ή ερευνητικά προγράμματα) είναι περιορισμένα.

Υπάρχει, πάντως, μια σαφής τάση αύξησης τα τελευταία χρόνια πάνω στην οποία μπορεί να πατήσει ο κυβερνητικός σχεδιασμός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v