Η ανακίνηση του ζητήματος πώλησης της Cyta Hellas, θυγατρικής του κρατικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού της Κύπρου (ΑΤΗΚ), συνδέεται και με τα παζάρια των κυπριακών αρχών με την τρόικα υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς.
Όπως επισημαίνουν, «κάποιοι στην Κύπρο θεωρούν πως με την πώληση της Cyta Hellas και την είσπραξη ενός ποσού θα κατευνάσουν την τριμερή και θα πετύχουν καθυστέρηση στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΗΚ». Η ιδιωτικοποίηση της τελευταίας θεωρείται ταμπού στην Κύπρο, όπως προκύπτει από τις συνεχείς αντιδράσεις, αλλά και τις συνεχείς καθυστερήσεις.
Προ ημερών ο πρόεδρος της ΑΤΗΚ Χρ. Πατσαλίδης είχε υποστηρίξει στην κυπριακή Βουλή πως «ο οργανισμός στην Ελλάδα είναι αντικείμενο μελέτης από πολλούς ξένους οργανισμούς που επιθυμούν τη συνεργασία μαζί του και το Δ.Σ. εξετάζει όλες τις πιθανές προτάσεις και λύσεις». Σχεδόν ταυτόχρονα έγινε γνωστό πως μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι και η Wind της οποίας κύκλοι υποστηρίζουν πως «η υπόθεση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο».
Για να προχωρήσει, πάντως, η πώληση της Cyta Hellas πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει το οικονομικό πεδίο στη χώρα μας. Για παράδειγμα, η Wind προγραμματίζει την έκδοση ομολογιακού δανείου περί τα 170 εκατ. ευρώ, αλλά είναι σίγουρο πως δεν πρόκειται να βγει στις αγορές με τις σημερινές συνθήκες.
Όσο για την ΑΤΗΚ, θεωρείται απίθανη η ανάκτηση του συνόλου των συσσωρευμένων ζημιών, ύψους 170 εκατ. ευρώ, που έχει η θυγατρική στην Ελλάδα. Στην Κύπρο, λένε παράγοντες της αγοράς τηλεπικοινωνιών, θεωρούν πως όποιο και να είναι το ποσό θα συμβάλει στην επιχειρηματολογία όσων δε θέλουν να ιδιωτικοποιηθεί η ΑΤΗΚ. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει προσλάβει, πάντως, μισή ντουζίνα συμβούλους οι οποίοι και ξεκινούν τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΑΤΗΚ. Πρόκειται για τη Citigroup, της PwC, το νομικό γραφείο Αντη Τριανταφυλλίδη και τη διεθνή νομική εταιρεία Shearman & Sterling καθώς και τη γερμανική εταιρεία Roland Berger.