Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 7 2015

«Γάμος» Σελόντα-Δία και στο βάθος... deal με Νηρέα

«Γάμος» Σελόντα-Δία και στο βάθος... deal με Νηρέα

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το δημοσίευμα της κλαδικής ιστοσελίδας «undercurrentnews» με τίτλο «Η συγχώνευση Νηρέα-Σελόντα φαίνεται επιτακτική, μετά την απορρόφηση του Δία».

Σύμφωνα λοιπόν με το συγκεκριμένο πρόσφατο δημοσίευμα, που επικαλείται ανώνυμες πηγές:

Πρώτον, η Σελόντα και ο Δίας φαίνεται να είναι κοντά στο να ανακοινώσουν τη συμφωνία συγχώνευσής τους, με την πρώτη να απορροφά τη δεύτερη. «Οι δύο εταιρείες δεν έχουν επιβεβαιώσει την ύπαρξη ενός τέτοιου deal, ωστόσο καλά τοποθετημένη πηγή ισχυρίζεται πως η συμφωνία έχει καταρτιστεί», όλα είναι έτοιμα (διαδικασίες, συμφωνίες με τράπεζες, χρηματοδότηση κ.λπ.) και απομένει η συμφωνία μεταξύ των αντισυμβαλλόμενων πλευρών.

Δεύτερον, οι τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο επαναφέρουν το ζήτημα της συγχώνευσης μεταξύ Νηρέα και Σελόντα, που φαίνεται να ξαναμπαίνει στο τραπέζι και να αποκτά ισχυρές προοπτικές.

Οι υποστηρικτές του σχεδίου πιστεύουν πως μέσα από μια συγχώνευση θα προκύψουν συνέργειες και οικονομίες κλίμακας, οι οποίες θα διαμορφώσουν έναν όμιλο ικανό να αντιμετωπίσει τις διακυμάνσεις στις τιμές των ψαριών και τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ένα τέτοιο σχήμα (που θα ελεγχόταν κατά 75%-80% περίπου από τις τράπεζες) θα μπορούσε πιο εύκολα να πουληθεί σε ξένους επενδυτές.

Βέβαια, στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρονται και δυσκολίες και αβεβαιότητες που υπάρχουν γύρω από μια τέτοια ενδεχόμενη συγχώνευση, καθώς επίσης και το ότι το σχετικό ζήτημα θα μπορούσε να ανοίξει μετά την ψήφιση και την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας στον Νηρέα, που αναμένεται μέσα στο προσεχές φθινόπωρο.

Άρα λοιπόν, θα πρέπει να κρατάμε... μικρό καλάθι, ιδίως σε μια περίοδο όπου οι τράπεζες (βασικοί μέτοχοι και ταυτόχρονα μεγάλοι πιστωτές) έχουν πολύ πιο σημαντικά και πολύ πιο άμεσα προβλήματα να αντιμετωπίσουν.

Σημειώνεται ότι η Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες προχωρά σε έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 28 Απριλίου προκειμένου να τεθούν επί τάπητος οι διαπραγματεύσεις της με τις δανείστριες τράπεζες και τους πιστωτές της με σκοπό την επικύρωση άμεσης συμφωνίας εξυγίανσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v