Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 24 2015

Οι αδρανείς καταθέσεις και τα ψίχουλα για το Δημόσιο

Οι αδρανείς καταθέσεις και τα ψίχουλα για το Δημόσιο

Αδρανείς καταθέσεις: Ούτε 5 εκατ. ευρώ δεν θα εισπράξει φέτος για το οικονομικό έτος 2014 το Δημόσιο από τους αδρανείς λογαριασμούς καταθέσεων, ενώ το 2013 τα σχετικά έσοδα είχαν ανέλθει σε 36,8 εκατ. ευρώ.

Με βάση νόμο που πέρασε το υπουργείο Οικονομικών επί Στουρνάρα τα χρήματα από αδρανείς καταθετικούς λογαριασμούς δεσμεύονται για κάλυψη αναγκών του Δημοσίου. Αδρανής θεωρείται ένας λογαριασμός αν αποδεδειγμένα δεν έχει πραγματοποιηθεί κάποια συναλλαγή επί 20ετία.

Οι τράπεζες οφείλουν μέχρι το τέλος Απριλίου κάθε έτους να αποδίδουν τα υπόλοιπα αδρανών καταθέσεων της προηγούμενης χρονιάς σε ειδικό λογαριασμό του Δημοσίου στην ΤτΕ, ενημερώνοντας ταυτόχρονα το Γενικό Λογιστήριο και τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας.

Μόνο που φέτος, τα ποσά είναι πενιχρά. Μόλις 1,1 εκατ. ευρώ θα αποδώσει η Alpha έναντι 27,3 εκατ. ευρώ που απέδωσε για το οικονομικό έτος 2013.

Αντίστοιχα η Εθνική θα αποδώσει στο Δημόσιο 2 εκατ. ευρώ για το 2014. Η οικονομική κατάσταση της Πειραιώς αναφέρει μόνο τα ποσά που αποδόθηκαν για το 2014 από την ίδια και την απορροφηθείσα Γενική, ενώ η οικονομική κατάσταση της Eurobank δεν έχει σχετική αναφορά.

 

Eurobank: Μικρή κεφαλαιακή ενίσχυση μπορεί να εμφανίσει η Eurobank εφόσον η εποπτική αρχή αποδεχθεί το αίτημα του ομίλου να υιοθετηθεί για τη μέτρηση του πιστωτικού κινδύνου στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου η μέθοδος εσωτερικών συστημάτων διαβάθμισης ( IRB).

Το ύψος του παραπάνω χαρτοφυλακίου ανέρχεται σε 4,9 δισ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v