Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 15 2015

Η εφεδρεία των 10,9 δισ. του ΤΧΣ και η αλλαγή σκοπού

Η εφεδρεία των 10,9 δισ. του ΤΧΣ και η αλλαγή σκοπού

Εγκρίσεις από πέντε τουλάχιστον κοινοβούλια χωρών της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων, όμως, θα πρέπει να είναι αυτά των Γερμανίας και Γαλλίας, απαιτούνται για να αλλάξει ο σκοπός διάθεσης των εναπομείναντων κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση ή την εξυγίανση τραπεζών.

Όπως είναι γνωστό η παράταση της δανειακής σύμβασης λήγει στο τέλος Ιουνίου. Μαζί της λήγει και η διάρκεια χρήσης των ομολόγων έκδοσης EFSF, ονομαστικής αξίας 10,9 δισ. ευρώ που περίσσεψαν από το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης και εξυγίανσης ελληνικών τραπεζών.

Αν υπάρξει συμφωνία παράτασης της δανειακής σύμβασης θα επιμηκυνθεί αντίστοιχα και η διάρκεια των παραπάνω ομολόγων.

Είναι πολύ πιθανόν, δε, να εγκριθεί μαζί με την παράταση διάρκειας και αλλαγή σκοπού, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για προσωρινή χρηματοδοτική διευκόλυνση της χώρας.

Με το υφιστάμενο καθεστώς τα ομόλογα έκδοσης EFSF προορίζονται αυστηρά μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση ή την εξυγίανση τραπεζών και δεν επιτρέπεται η χρήση τους για οποιονδήποτε άλλο σκοπό.

Με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια για εγκρίσεις είναι ασφυκτικά μένει να φανεί αν οι εταίροι βγάλουν ...λαγό από το καπέλο. Δεν είναι απίθανο ο τρόπος που επιστράφηκαν τα ομόλογα στον ESM να αφήνει παράθυρο και για αλλαγή του σκοπού τους...

Υ. Γ Την πρώτη του συνέντευξη ως πρόεδρος του ΤΧΣ έδωσε ο Γ. Μιχελής στην Ημερησία. Ο νέος πρόεδρος του Ταμείου σημείωσε ότι με τα υφιστάμενα δεδομένα δεν προκύπτει ανάγκη αυξήσεων κεφαλαίου, τονίζοντας ότι δεν διαφαίνεται αλλαγή στο καθεστώς της αναγνώρισης στα κεφάλαια του αναβαλλόμενου φόρου.

Εκτίμησε, δε, ότι με την υπογραφή συμφωνίας θα υπάρξει βελτίωση σε επίπεδο ρευστότητας αλλά και στο ρυθμό δημιουργίας μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τέλος χαρακτήρισε ως κάτι το θεωρητικό, ακόμη, τον ενδιάμεσο φορέα για τα κόκκινα δάνεια. Ψηλός και θεωρητικός που έλεγαν παλιά ...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v