Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 16 2007

ΕΛΠΕ - EDISON: Μια μικρή… λεπτομέρεια

Τα θετικά του deal μεταξύ των ΕΛΠΕ και της EDISON, που δημιουργεί τρίτο ισχυρό πόλο στον χώρο της ενέργειας, τα θετικά ακόμη και για την ίδια την αγορά ενέργειας, τα έχουμε ήδη παρουσιάσει εκτενώς στο euro2day.gr.

Υπάρχει όμως και μια ”λεπτομέρεια” που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη.

Ισχυρός μέτοχος των ΕΛΠΕ (που έχουν το 50% στο joint venture) παραμένει το Δημόσιο, το οποίο επί της ουσίας εκπροσωπείται μέσω του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης.

O ίδιος ο υπουργός, όμως, υποχρεούται να παίζει (με εισηγήσεις από την ΡΑΕ) και τον ρόλο του ”διαιτητή” ανάμεσα στα επιχειρηματικά συμφέροντα, προς όφελος του ελεύθερου ανταγωνισμού αλλά και του κοινωνικού συνόλου.

Κι από αυτές τις δύο διαφορετικές ιδιότητες ενδέχεται να προκύψει μελλοντικά (συντομότερα ή αργότερα δεν έχει σημασία) αυτό που κοινώς αποκαλούμε ”σύγκρουση συμφερόντων”.

Το επισημαίνουμε αυτό τώρα, διότι έχουμε προσέξει ότι οι ξένοι επενδυτές, είτε είναι αυτό που λέμε ”θεσμικοί”, είτε είναι private equity funds, είτε είναι παραγωγικοί όμιλοι, έχουν αρχίσει να… αγριεύουν σε θέματα διαφάνειας και εταιρικής διακυβέρνησης.

Οπότε, λέμε εμείς, ”κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά… γαϊδουρογύρευε”. Στο κάτω-κάτω υπάρχει κανένας λόγος να παιδεύουν τόσα χρόνια τον όμιλο Λάτση, κάνοντας την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ με το… σταγονόμετρο;

Αφού θα τα πάρει που θα τα πάρει, γιατί δεν το κάνουν μια ώρα αρχύτερα να καθαρίσει το τοπίο και να μην προλάβουν τυχόν διεθνείς… γκρίνιες;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v