Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 21 2015

Τράπεζες: Μια προκαταβολή που μπορεί να αλλάξει πολλά...

Τράπεζες: Μια προκαταβολή που μπορεί να αλλάξει πολλά...

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 10 ΔΙΣ.: Κομβικής σημασίας για τις τράπεζες και ίσως και για τους μετόχους τους αποτελεί ενδεχόμενη ικανοποίηση του αιτήματος να προκαταβληθούν 10 από τα 25 δισ. ευρώ που προβλέπονται για την ανακεφαλαιοποίηση/εξυγίανση των τραπεζών.

Η ελληνική πλευρά θέλει ο ESM να προκαταβάλει ομόλογα ονομαστικής αξίας 10 δισ. ευρώ ως έναντι μελλοντικής αύξησης κεφαλαίου, πριν από την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Κάτι τέτοιο θα επιδράσει αποφασιστικά στην ενίσχυση της ρευστότητας μια και οι τίτλοι θα μπορούν να κατατίθενται ως ενέχυρα στην ΕΚΤ με μηδενικό haircut, βοηθώντας τις τράπεζες να μειώσουν τον ELA.

Επιπρόσθετα, όμως, η προκαταβολή θα σταθεροποιήσει το τραπεζικό σύστημα, συμβάλλοντας στην ταχύτερη αποκατάσταση της πίστης και στη σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα.

Υπό το πρίσμα αυτό όσο ταχύτερα δοθούν τα λεφτά τόσο καλύτερα για τις τράπεζες και τους μετόχους, καθώς η αποκατάσταση της πίστης σημαίνει γρηγορότερη επιστροφή χρημάτων από τα σεντούκια και τις θυρίδες και ομαλότερη εξυπηρέτηση δανείων.

Τέλος, η σταθεροποίηση του συστήματος θα δώσει και άνεση χρόνου για την εξέταση των δεδομένων και τη λήψη αποφάσεων.

Εξέλιξη στην οποία ποντάρουν οι εναπομείναντες (μεγαλο)μέτοχοι των τραπεζών

 

ΕΘΝΙΚΗ-FINAΝSBANK: Δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στην Τουρκία για υποβολή σοβαρών προτάσεων στην Εθνική με αντικείμενο την εξαγορά πακέτου μετοχών της Finansbank.

Κύκλοι της Εθνικής σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν, προς ώρας, προσφορές που αποτελούν βάση συζήτησης.

Αν υπήρχαν άλλωστε θα είχε δοθεί νέα προθεσμία στην τουρκική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εντός της οποίας θα διενεργηθεί η συνδυασμένη προσφορά νέων και υφιστάμενων μετοχών της Finansbank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v