Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 22 2015

Τράπεζες: Οι τυχεροί του «τζόκερ» της ανακεφαλαιοποίησης

Τράπεζες: Οι τυχεροί του «τζόκερ» της ανακεφαλαιοποίησης

Οι τυχεροί του τζόκερ της ανακεφαλαιοποίησης ενδέχεται να είναι οι κάτοχοι senior bonds των συστημικών τραπεζών.
Όχι μόνο επειδή είναι οι τελευταίοι από τους ομολογιούχους, που θα υποχρεωθούν σε μετατροπή των τίτλων τους σε μετοχικό κεφάλαιο, αλλά και γιατί οι εκδόσεις τους ενέχουν ρήτρες ίσης αντιμετώπισης (pari passu) με τις εταιρικές καταθέσεις άνω των 100 χιλ. ευρώ.

Τι σημαίνει αυτό;

Για να «κουρευτούν» οι senior ομολογίες θα πρέπει να τύχουν αντίστοιχης αντιμετώπισης και οι ανασφάλιστες καταθέσεις των επιχειρήσεων.

Το καθεστώς ίσης αντιμετώπισης ενδέχεται να αποδειχθεί ...λαχείο για τους κατόχους ομολόγων κύριας εξασφάλισης που εξέδωσαν πέρσι όλες οι τράπεζες.

Το πλαίσιο αφήνει τη δυνατότητα στον επόπτη αν θεωρήσει ότι υπάρχουν λόγοι συστημικής ευστάθειας να αποφύγει το κούρεμα των ανασφάλιστων εταιρικών καταθέσεων.

Στην περίπτωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος ο κύριος όγκος των καταθέσεων άνω των 100 χιλ. ευρώ ανήκει στις επιχειρήσεις και ένα κούρεμα θα ενίσχυε τον ήδη αυξημένο λόγω των capital controls κίνδυνο κατάρρευσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Μαζί με τις ανασφάλιστες καταθέσεις των επιχειρήσεων θα τη γλυτώσουν και οι κάτοχοι senior bonds.

ΥΓ:. Δεν ισχύουν τα ίδια για τους κατόχους υβριδικών τίτλων και ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης. Αυτοί κινδυνεύουν, όπως έγραψε το Euro2day.gr με υποχρεωτική μετατροπή των τίτλων τους σε μετοχές ή και διαγραφή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v