Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 21 2015

Η τροποποίηση του αναβαλλόμενου και οι προσδοκίες των τραπεζών

Η τροποποίηση του αναβαλλόμενου και οι προσδοκίες των τραπεζών

Το Μνημόνιο προβλέπει όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr την τροποποίηση του νόμου Χαρδούβελη, σύμφωνα με τον οποίο το Δημόσιο εγγυάται το μεγαλύτερο μέρος των προσωρινών αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων καθιστώντας τες οριστικές.

Με τον νόμο Χαρδούβελη, η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες του Νότου, έδωσε την ευκαιρία στις τράπεζές της να ενισχύσουν τα εποπτικά τους κεφάλαια.

Η κατεύθυνση του Μνημονίου για τροποποίηση του νόμου ερμηνεύεται από τις τράπεζες ως προσπάθεια να μπει πλαφόν στη συμμετοχή των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων στα εποπτικά κεφάλαια, η οποία σε μεσοσταθμικούς όρους εκτινάχθηκε στο 55% στο τέλος του 2014.

«Όσες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις έγιναν αποδεκτές έως το τέλος της περασμένης χρονιάς ή στην καλύτερη περίπτωση έως την 30ή Ιουνίου του 2015 δεν θα θιγούν», εκτιμούν οι τραπεζίτες.

Με δεδομένο ότι τα πλάνα αναδιάρθρωσης και οι εκτιμήσεις για επάνοδο στην κερδοφορία από φέτος έχουν εκτροχιαστεί, δύσκολα οι ορκωτοί ελεγκτές θα έκαναν αποδεκτή την εκτίμηση για ανακτησιμότητα πρόσθετων αναβαλλόμενων απαιτήσεων.

Ο εκτροχιασμός των εκτιμήσεων κερδοφορίας όχι μόνο για φέτος αλλά και για το 2016 επιβάλλουν, σύμφωνα με ελεγκτικές εταιρείες, να μετατεθεί και η έναρξη παροχής εγγύησης από πλευράς Δημοσίου, που προβλέπει ο νόμος Χαρδούβελη.

Αντί δηλαδή να ισχύσει από την τρέχουσα χρήση, όπως προβλέπεται, να μετατεθεί η ισχύς της για τη χρήση 2016 ή και αργότερα.

Έτσι το Δημόσιο δεν θα χρειαστεί να καλύψει μέσω αύξησης κεφαλαίου το μέρος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων που δεν μπορεί να συμψηφισθεί φέτος λόγω ζημιών.

Μένει να φανεί αν η μετάθεση δημιουργεί τεχνικής φύσεως θέματα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v