Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 26 2015

Ποιο Ταμείο πήρε αναδιάρθρωση χρέους από Γερμανούς!

Ποιο Ταμείο πήρε αναδιάρθρωση χρέους από Γερμανούς!

Την ώρα που η χώρα ελπίζει να αποκτήσει σύντομα κυβέρνηση που να τρέξει την ψήφιση και εφαρμογή των προαπαιτούμενων, ώστε να πάρει την πρώτη θετική αξιολόγηση και την ενεργοποίηση της δέσμευσης για αναδιάρθρωση χρέους, ένα ασφαλιστικό Ταμείο το πέτυχε σχεδόν αθόρυβα.

Πριν από μερικούς μήνες, η διοίκηση του ΤΑΥΤΕΚΩ ενημέρωσε τον ΟΤΕ ότι αντιμετωπίζει έντονες χρηματοοικονομικές δυσκολίες και προβλήματα ρευστότητας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο πρόγραμμα αποπληρωμής δύο δανείων που έχει λάβει από τον οργανισμό.

Μετά από εκτενείς διαπραγματεύσεις με το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και με τη διοίκηση του ΤΑΥΤΕΚΩ, ο OΤΕ, που ελέγχεται κατά 40% από την Deutsche Telekom, συναίνεσε να υπάρξει επιμήκυνση της διάρκειας δύο δανείων που έχει χορηγήσει στο ταμείο.

Η συμφωνία προβλέπει την επέκταση της λήξης των δύο δανείων κατά 7 χρόνια για το ένα (σ.σ ύψους 189 εκατ. ευρώ) και 3,8 χρόνια για το άλλο (ύψους 30 εκατ. ευρώ).

Ως αποτέλεσμα της επιμήκυνσης επήλθε και μείωση των δόσεων που καταβάλλει το ΤΑΥΤΕΚΩ στον OΤΕ από τα 11,8 εκατ. ευρώ στα 6,6 εκατ. ευρώ ετησίως, για τα δύο επόμενα χρόνια. Από το τρίτο έτος και μέχρι τη λήξη, το ύψος των δόσεων, ετησίως, θα ανέλθει στα 7,4 εκατ. ευρώ.

Η τροποποίηση των δύο δανειακών συμβάσεων υπογράφηκε στις 28 Μαΐου του 2015, και ο OΤΕ αναγνώρισε στην κατάσταση αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου ζημία ύψους 17 εκατ. ευρώ, η οποία αποτελεί την επίδραση της αναδιάρθρωσης στην παρούσα αξία των δανείων. Η ονομαστική τους αξία παραμένει ανεπηρέαστη.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το άρθρο 74 του Νόμου 3371/2005, ο OΤΕ όφειλε να χορηγήσει έντοκο δάνειο στο Ταμείο Αρωγής/ΤΑΥΤΕΚΩ με σκοπό την εκ μέρους του Ταμείου άμεση καταβολή των εφάπαξ χορηγιών του Κλάδου Αρωγής στους εργαζόμενους του OΤΕ που συμμετείχαν στο πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης του 2005.

Το συνολικό ποσό που χορηγήθηκε ήταν 189,3 εκατ. ευρώ και με βάση την αρχική σύμβαση έπρεπε να αποπληρωθεί σε 21 χρόνια, μετά από διετή περίοδο χάριτος, ενώ το επιτόκιο ήταν μόλις 0,29%.

Επιπλέον, βάσει του Νόμου 3762/2009 (Πρόγραμμα Εθελούσιας Αποχώρησης 2009), ο ΟΤΕ χορήγησε το 2010 άτοκο μακροπρόθεσμο δάνειο ύψους 30 εκατ. ευρώ στο ΤΑΥΤΕΚΩ, με διάρκεια 22 ετών.

Μήπως το δίδυμο Σκουρλέτη-Στρατούλη -αν και σε αντίπαλα κόμματα πλέον- πρέπει να αναλάβουν και τη διαπραγμάτευση για το εθνικό χρέος;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v