Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 31 2015

Τράπεζες: Ξεκινούν το premarketing για την ανακεφαλαιοποίηση

Τράπεζες: Ξεκινούν το premarketing για την ανακεφαλαιοποίηση

Μπορεί το περιβάλλον, διεθνές και εσωτερικό, να μην βοηθά, αλλά από την άλλη τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και το εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης από ιδιώτες δύσκολο.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, οι τράπεζες δεν δείχνουν διατεθειμένες να καθυστερήσουν. Οι επαφές με ξένους επενδυτές αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, πριν το road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο.

Στόχος των διοικήσεων και των μεγαλομετόχων – όπου υπάρχουν- είναι να δοκιμασθούν τα νερά όσον αφορά σε προτεινόμενες λύσεις κάλυψης μέρους των κεφαλαιακών αναγκών από τους ιδιώτες.

Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr η ελληνική πλευρά επεξεργάζεται διάφορες προτάσεις για να δοθούν κίνητρα συμμετοχής των ιδιωτών στις ΑΜΚ. Στόχος των τραπεζών είναι να έχουν μια σαφή εικόνα για τις διαθέσεις των επενδυτών, όταν «κλειδώσουν» οι αποφάσεις για τη δομή της ανακεφαλαιοποίησης, με την τροποποίηση του νόμου 3864/2010.

Η προεκλογική περίοδος, σαφώς, δεν βοηθά καθώς επαναφέρει την αβεβαιότητα για την εφαρμογή ενός απαιτητικού και εμπροσθοβαρούς προγράμματος, τόσο για την πρώτη αξιολόγηση, όσο και για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, πριν το τέλος της χρονιάς.

Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχει δέσμευση των κομμάτων εξουσίας ότι θα εφαρμόσουν το Μνημόνιο, περιορίζοντας την διαπραγμάτευση σε επιμέρους ζητήματα, όπως και η πρόβλεψη για δημιουργία ενός αποτελεσματικού πλαισίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που επέφεραν τα capital controls, τα στοιχεία που μπορούν να πωλήσουν ως νέο story οι τράπεζες δεν είναι πολλά.

H σταθερότητα που υπόσχεται η υπογραφή του Μνημονίου, το νέο πολιτικό σκηνικό, οι προοπτικές υψηλών αποδόσεων, εφόσον ανακάμψει η οικονομία και τρέξουν γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις στα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων, είναι κάποια εξ αυτών.

Μαζί με τα προτεινόμενα «γλυκαντικά», που θα αυξήσουν την απόδοση μια και το ρίσκο παραμένει μεγάλο.

Υ.Γ. Όσες έχουν μεγαλομετόχους που είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν στις ΑΜΚ, εφόσον οι κεφαλαιακές ανάγκες βγουν σε διαχειρίσιμα επίπεδα, όπως η Eurobank (σ.σ Fairfax) έχουν θεωρητικά συγκριτικό πλεονέκτημα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v