Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 28 2015

Οι μεταρρυθμίσεις, ο Τσίπρας και οι ανησυχίες της αγοράς

Οι μεταρρυθμίσεις, ο Τσίπρας και οι ανησυχίες της αγοράς

Υφέρπουσα ανησυχία επικρατεί στην αγορά για το νέο πρόγραμμα που θα παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την προεκλογική περίοδο.

Η υπογραφή του τρίτου Μνημονίου και η αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας δημιουργούν θεωρητικά τις προϋποθέσεις για ένα πιο ρεαλιστικό ως προς τους στόχους και τα ενδιάμεσα βήματα πρόγραμμα.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε στην τελευταία του συνέντευξη, την παραπάνω εκτίμηση, όντας κατηγορηματικός ως προς την εφαρμογή του Μνημονίου σε περίπτωση που είναι εκ νέου πρωθυπουργός.

Την ίδια στιγμή, όμως, έδωσε και το στίγμα του νέου προεκλογικού προγράμματος που θα αντικαταστήσει ένα χρόνο μετά τις γαλαντόμες και ανεφάρμοστες εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης. Το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα κινείται στην κατεύθυνση «αντισταθμιστικών μέτρων» για όσους πλήττονται από τα Μνημόνια.

Η αγορά περιμένει να δει τι θα τάξει ο ΣΥΡΙΖΑ στις κοινωνικές τάξεις (αγρότες, φαρμακοποιούς) ή σε περιοχές της χώρας (νησιά) προκειμένου να εκτιμήσει αν οι υποσχέσεις θα λειτουργήσουν ως βαρίδι στην ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας, την οποία χρειάζεται η οικονομία για να έχει ελπίδες ανάκαμψης.

Το γεγονός, δε, ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων μόνο προς την κατεύθυνση δικαιότερης κατανομής βαρών και αποτελεσματικότερου δημοσίου δημιουργεί ανησυχία.

Όπως ανησυχία δημιουργεί και η δυσθυμία στελεχών της «ομάδας των 53», η οποία, σύμφωνα με την αγορά, είναι η πλέον μετριοπαθής και εκσυγχρονιστική τάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Και μπορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να προανήγγειλε ότι οι κ. κ Τσακαλώτος και Σακελλαρίδης, εμβληματικά στελέχη της ομάδας των 53, θα είναι υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές, αλλά στη σύνταξη του νέου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να συμμετέχουν.

Αυτό το «τρέχει», όπως πληροφορούμεθα, μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Παιδείας, Αρ. Μπαλτάς, εξέλιξη που δεν αφήνει πολλά περιθώρια προσδοκιών για μεταρρυθμιστικές τομές και μετάγγιση πολιτικού προσωπικού από το χώρο του εκσυγχρονιστικού κέντρου.

Υ. Γ Η εκτίμηση του κ. Τσίπρα ότι οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ δεν θα επιτύχουν τον στόχο των αυξημένων εσόδων, είναι μήπως προαναγγελία πενιχρών αποδόσεων τον Αύγουστο; Και ως εκ τούτου επιχείρημα;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v