Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 28 2015

Σφηνάκια για ΟΠΑΠ, media και... Mega

Σφηνάκια για ΟΠΑΠ, media και... Mega

ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ: Η εξαμηνιαία λογιστική κατάσταση της Τηλέτυπος (πτώση εσόδων από τα 42,9 στα 33,5 εκατ. και ζημίες 15,3 εκατ. ευρώ) αντανακλά τη δυσχερή κατάσταση που επικράτησε στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, ενώ παράλληλα αξιοσημείωτη είναι η εκτίμηση της διοίκησης για επιδείνωση του κλάδου μετά την επιβολή των capital controls.

«Οι οικονομικές συγκυρίες όχι μόνο δεν εμφανίζουν ένδειξη βελτίωσης αλλά είναι και επιδεινούμενες ως συνέπεια επιβολής των περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων. Δεδομένο που έχει άμεση αρνητική επίπτωση επί της κατανάλωσης και αναπόφευκτα επί της διαφημιστικής δαπάνης των επιχειρήσεων.

Αυτά είναι τρέχοντα χαρακτηριστικά της αγοράς που δεν επιτρέπουν αισιοδοξία βελτίωσης για το δεύτερο εξάμηνο της χρήσης» αναφέρεται χαρακτηριστικά, καθώς και ότι «η εταιρεία εκτιμά ότι η συνολική διαφημιστική δαπάνη για την τηλεόραση το 2015 θα είναι κατά 32% έως 35% μειωμένη με αυτή του 2014. Η ίδια μείωση αναμένεται και για τον κύκλο εργασιών της εταιρείας για το 2015 σε σχέση με το 2014».

Πέρα όμως από τα ζημιογόνα αποτελέσματα, πονοκέφαλο για την εισηγμένη εταιρεία αποτελούν όχι μόνο το υπό διαμόρφωση θεσμικό πλαίσιο, αλλά και η απώλεια μεριδίων τηλεθέασης, με αποτέλεσμα κατά την τελευταία διετία το Mega να έχει περάσει από την πρώτη (20%) στην τρίτη θέση (15,3%), πίσω από τον Antenna και τον Alpha.

H τρίτη θέση μάλιστα δεν περιορίζεται μόνο στο σύνολο της τηλεθέασης, αλλά επεκτείνεται τόσο στο λεγόμενο «εμπορικό κοινό», όσο και στη «ζώνη υψηλής τηλεθέασης».

Πάντως, η διοίκηση της Τηλέτυπος υποστηρίζει ότι θα επιδιώξει να περιορίσει το κόστος παραγωγής και μέσω επικείμενης αύξησης κεφαλαίου (οι βασικότεροι μέτοχοι δεν ξεκαθάρισαν τη στάση που θα κρατήσουν κατά την σχετική γενική συνέλευση) να αντιμετωπίσει ζητήματα ρευστότητας στο μέλλον.

Διατηρεί δε την πεποίθηση-αισιοδοξία ότι οι αρνητικές συγκυρίες θα είναι πρόσκαιρες και αναστρέψιμες.

 

ΟΠΑΠ: Στα 217,7 εκατ. ευρώ ανήλθαν στις 30 Ιουνίου τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου ΟΠΑΠ εκ των οποίων τα 197,5 εκατ. ήταν τοποθετημένα σε καταθέσεις όψεως έναντι μόλις 47 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2014.

Σημαντικό μέρος της παραπάνω ρευστότητας είναι τοποθετημένη, όπως αναφέρει, η οικονομική έκθεση σε ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Οι καταθέσεις που διατηρεί η μητρική σε εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, υπόκεινται στους περιορισμούς των capital controls. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v