Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 10 2015

Σφηνάκια για ακτοπλοΐα και τον αστερίσκο στα 10 δισ. των τραπεζών

Σφηνάκια για ακτοπλοΐα και τον αστερίσκο στα 10 δισ. των τραπεζών

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: Αύξηση της επιβατηγού κίνησης, ιδιαίτερα τώρα που τελειώνει η τουριστική σεζόν, φέρνει στις ακτοπλοϊκές που δραστηριοποιούνται στα δρομολόγια του Ανατολικού Αιγαίου η διακίνηση προσφύγων από τη Συρία και αλλού.

Πέραν όσων επιλέγουν να μετακινηθούν με τα τακτικά δρομολόγια, τα έκτακτα δρομολόγια πλοίων της ΑΝΕΚ και της Attica προς τη Μυτιλήνη δεν διενεργούνται εξόδοις των εταιρειών.

Το μεν Δημόσιο πληρώνει στις εταιρείες ένα αντίτιμο για τη ναύλωση συγκεκριμένων πλοίων για έκτακτα δρομολόγια, οι δε πρόσφυγες πληρώνουν κανονικά εισιτήριο, χωρίς έκπτωση.

Το αντίτιμο της ναύλωσης καλύπτει τη ζημία από το γεγονός ότι τα πλοία πηγαίνουν άδεια στη Μυτιλήνη. Τα εισιτήρια, όμως, των έκτακτων δρομολογίων είναι έκτακτα έσοδα λόγω και της κάμψης της ζήτησης.

Με αυτά και με αυτά, η μικρή υστέρηση στην κίνηση του Ιουλίου λόγω capital controls έχει ήδη υπερκαλυφθεί και οι εταιρείες οδεύουν για νούμερα-ρεκόρ φέτος, λόγω και της χαμηλής τιμής του πετρελαίου.

ΥΓ: Τα στοιχεία πάντως από τις ακτοπλοϊκές δείχνουν ότι οι τελευταίες δηλώσεις της T. Χριστοδουλοπούλου, πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, που προκάλεσαν εκ νέου σάλο, δεν στερούνται, σε μετρήσιμο μέγεθος, βάσης.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 10 ΔΙΣ.: Σε ειδικό λογαριασμό του ESM είναι παρκαρισμένα τα 10 δισ. ευρώ που αποτελούν την προκαταβολή για το υπο-πακέτο έως 25 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Το ενδιαφέρον είναι ότι όπως ο ίδιος ο ESM αναφέρει, το ποσό της προκαταβολής μπορεί να ζητηθεί από την Ελλάδα για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες έως την 31η Ιανουαρίου του 2016.

Άλλη μια ένδειξη ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου (πρακτικά έως τις 15 με 20 του μήνα) θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα όποια εγχειρήματα υπάρξουν για αυξήσεις κεφαλαίου με κάλυψη από ιδιώτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v