Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 8 2007

Τρία ”οχήματα”, τρεις (χρηματιστηριακές) ιστορίες

Για να φανεί πώς διαμορφώνονται οι τιμές σε πολλές μετοχές της λεγόμενης περιφέρειας, ενδιαφέροντα συμπεράσματα μπορούν να προκύψουν από την εξέταση τριών χαρακτηριστικών περιπτώσεων.

Η πρώτη περίπτωση είναι αυτή της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου, για την οποία η αγορά ΔΕΝ πιστεύει ότι πρόκειται να πουληθεί ως ”όχημα”.

Το απίστευτο κι όμως αληθινό είναι ότι αν η εταιρία ”κατεβάσει αύριο ρολά”, τότε η τιμή της μετοχής θα αυξηθεί!

Πώς συμβαίνει αυτό: Με κεφαλαιοποίηση κάτω από τα 13 εκατ. ευρώ, στις 31/3/2007 είχε 5,4 εκατ. μετρητά, αποθέματα και απαιτήσεις που υπερκάλυπταν το σύνολο των υποχρεώσεών της κατά 10 εκατ. ευρώ και, φυσικά, σημαντική ακίνητη περιουσία και μηχανολογικό εξοπλισμό.

Δηλαδή, πέρα από τα ακίνητα και τον εξοπλισμό, η καθαρή περιουσία της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου που είτε είναι σε μετρητά είτε πρόκειται μέσα σε δώδεκα μήνες να γίνει μετρητά, είναι υψηλότερη της κεφαλαιοποίησής της στη Σοφοκλέους.

Την ίδια ώρα, στη Σοφοκλέους οι Ευρωσυμμετοχές διαπραγματεύονται με χρηματιστηριακή αξία γύρω στα 10 εκατ. ευρώ, αν και -εφόσον οριστικοποιηθεί η πώληση της Περσέας στα Σελόντα- η καθαρή της θέση θα καταστεί (ελαφρά) αρνητική.

Άρα, το γεγονός ότι μια ανενεργός ουσιαστικά εταιρία με αρνητική καθαρή θέση διαπραγματεύεται στα 10 εκατ. ευρώ (+104% το τελευταίο τρίμηνο) σημαίνει ότι η αγορά προσδοκά ότι ο όμιλος Κυριακού θα χρησιμοποιήσει την εισηγμένη ως ”όχημα” για την έμμεση είσοδο εταιριών του στη Σοφοκλέους.

Τα περιουσιακά δηλαδή στοιχεία είναι το ”όχημα” των ΕΥΡΩΣ και το όνομα ”Κυριακού”.

Και πάμε σε μία άλλη εισηγμένη εταιρία, την Εριουργία Τρία Άλφα (ελέγχεται από την οικογένεια Εφραίμογλου), η οποία με ίδια κεφάλαια μόλις 2,8 εκατ. ευρώ και πενιχρές οικονομικές επιδόσεις διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση κοντά στα 19 εκατ. ευρώ!

Μάλιστα, παρά τον πολύ μικρό αριθμό των κοινών και των προνομιούχων μετοχών της, στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις άλλαξε χέρια το 1% των κοινών και το 0,5% των προνομιούχων τίτλων της.

Η τόσο μεγάλη αποτίμηση της Τρία Άλφα στο ταμπλό αποδίδεται στα σενάρια περί απορρόφησης της Vivodi, η οποία δραστηριοποιείται στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο.

Τώρα, γιατί η Τρία Άλφα να αποτιμάται κάτι παραπάνω από τις Ευρωσυμμετοχές;

Απλώς, η διαφορά έγκειται κυρίως στο ότι η Τρία Άλφα έχει θετικά ίδια κεφάλαια, ενώ οι Ευρωσυμμετοχές ελαφρώς αρνητικά.

Από τη συνεξέταση λοιπόν των τριών αυτών εισηγμένων εταιριών προκύπτει ότι η Σοφοκλέους αποτιμά πολλές περιφερειακές μετοχές όχι με βάση τα θεμελιώδη δεδομένα τους, αλλά με βάση το κατά πόσο πιστεύει τα σενάρια περί ”οχημάτων”.

Μόνο να μην αλλάξει το κλίμα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v