Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 5 2015

O Τσιρώνης, τα ΣΔΙΤ στα σκουπίδια και η... Επίτροπος

O Τσιρώνης, τα ΣΔΙΤ στα σκουπίδια και η... Επίτροπος

Δίνουν και παίρνουν τα στοιχήματα για το πόσο "ξύλο" θα πέσει στη σημερινή συνάντηση της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Corina Creţu με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, ο οποίος απειλεί να τινάξει στον αέρα τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στη διαχείριση απορριμμάτων.

Η Ελλάδα είναι πρωταθλητής στα πρόστιμα από το Ευρωδικαστήριο και στις παραβιάσεις περιβαλλοντικής νομοθεσίας, χωρίς να ιδρώνει το αυτί του κ. Τσιρώνη. Στο στόχαστρο της Κομισιόν δεν βρίσκονται μόνο τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων που απειλούνται με νέες καθυστερήσεις, αλλά και διάφορα έργα περιβαλλοντικής προστασίας όπως βιολογικοί καθαρισμοί κ.λπ., που μεταφέρονται από ΕΣΠΑ σε ΕΣΠΑ.

Η τραγική ειρωνεία είναι πως ακόμα και το WWF, που κατηγορείται από ορισμένους κύκλους για τις "ακραίες" θέσεις του υπέρ του περιβάλλοντος, αδειάζει στην ετήσια έκθεσή του την πολιτική Τσιρώνη.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση του WWF Ελλάδος, "ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) στην ουσία ακυρώνει τα έργα σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) τα οποία είχαν δρομολογηθεί την προηγούμενη περίοδο, ενοχοποιώντας εμμέσως το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο για τις παθογένειες της διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα, χωρίς όμως να εξηγεί πώς θα χρηματοδοτηθούν οι αναγκαίες υποδομές και χωρίς να τεκμηριώνει ότι ο αποκλειστικά δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης των απορριμμάτων θα οδηγήσει σε περιβαλλοντικά φιλικότερη διαχείριση ή χαμηλότερο κόστος για τους πολίτες".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v