Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 24 2015

Ο Σκουρλέτης και το... ανέκδοτο του Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας

Ο Σκουρλέτης και το... ανέκδοτο του Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας

Τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας, μαθαίνουμε ότι ανήγγειλε ο Πάνος Σκουρλέτης, στην (επεισοδιακή λόγω φωτοβολταϊκών) συνάντηση με τους εκπροσώπους φορέων την περασμένη Παρασκευή.

Όπως είπε στους πολυάριθμους συνομιλητές του, το Συμβούλιο θα έχει θεσμικό ρόλο στη διαμόρφωση της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής, θα επιτρέψει στα όργανα της πολιτείας να έχουν καλύτερη ενημέρωση για τα ενεργειακά πράγματα της χώρας και στους συντελεστές της παραγωγής, shareholders θα λέγαμε καλύτερα, να έχουν σταθερό πεδίο ανταλλαγής απόψεων.

Μακάρι να ιδρύσει το Εθνικό Συμβούλιο ο κ. Υπουργός, παρατηρούμε εμείς. Και μόνο να μαζεύονται μια φορά το δίμηνο και να ανταλλάσσουν απόψεις οι φορείς της αγοράς, θα είναι καλό. Μόνο που φοβόμαστε ότι αντί να ανταλλάσσουν απόψεις, θα ανταλλάσσουν τασάκια στη χειρότερη και θα κάνουν εξάσκηση στα «γαλλικά» τους στην καλύτερη περίπτωση.

Ας σοβαρευτούμε όμως. Όσες φορές επιχειρήθηκε η δημιουργία παρόμοιου οργάνου, αυτό δεν μακροημέρευσε, πέραν της θητείας του πολιτικού που το εμπνεύστηκε. Πρώτος ήταν ο Κ. Καραμανλής (ο κανονικός για να συνεννοούμαστε). Ακολούθησαν υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και του Μητσοτάκη και του Καραμανλή (του ανιψιού) και πάει λέγοντας.

Τότε όμως ήταν άλλες εποχές. Είτε δεν είμαστε στην ΕΕ, είτε δεν ίσχυαν ρυθμίσεις για τις αγορές. Σήμερα, η ενημέρωση για τα ενεργειακά της κάθε χώρας είναι υπόθεση λεπτών, δεν υπάρχουν εμπόδια στην πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφορία, ενώ οι στόχοι για την κατανάλωση και τις εκπομπές είναι νομοθετημένοι.

Σκεφτείτε λοιπόν να συμμετέχουν σε ένα εθνικό συμβούλιο εκπρόσωποι τριών ή τεσσάρων κατηγοριών φωτοβολταϊκών (μικρά, μεγάλα, νησιωτικά, οικιακά, αγροτικά, σε λίγο μπορεί και net metering) εκπρόσωποι αιολικών, της ΔΕΗ, των πετρελαίων, του φυσικού αερίου, ανεξάρτητοι παραγωγοί, συμπαραγωγοί ηλεκτρισμού θερμότητας, μεγάλοι και μεσαίοι καταναλωτές, για να συζητήσουν θέματα στρατηγικού προσανατολισμού της χώρας.

Για το καλό του, ούτε να το σκέφτεται ο κ. Σκουρλέτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v