Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 4 2007

Μαΐλλης: Οι εκτιμήσεις του κυρίου... Ζονκ!

Κατακριτέο δεν είναι όταν ένας πολυεθνικός όμιλος, όπως ο Μαΐλλης, υποχρεώνεται σε πτώση κερδών. Αυτά συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες...

Το κακό είναι ότι ο συγκεκριμένος όμιλος δείχνει να μην μπορεί εδώ και χρόνια να αντιληφθεί το γιατί πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, με αποτέλεσμα κάθε τόσο οι μέτοχοί του να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια νέα αρνητική έκπληξη (δεν πιστεύουμε ότι το ”ρεκόρ” των άστοχων εκτιμήσεων γινόταν ενσυνείδητα).

Δεν είναι τυχαίο ότι σε περίοδο χρηματιστηριακού πάρτι, η συγκεκριμένη μετοχή έχει απολέσει κατά την τελευταία τριετία το 23% της αξίας της.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

1. Στις 20 Μαΐου 2005, σε παρουσίαση στον ΣΜΕΧΑ: Τα καθαρά κέρδη του 2004 κυμαίνονται στα 19,5 εκατ. ευρώ και η διοίκηση του Μαΐλλη αναφέρει ότι ”οι υπάρχουσες υποδομές δημιουργούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για συνέχιση της ανάπτυξης”...

Εκτίμηση φυσικά... ”στον γάμο του Καραγκιόζη”, καθώς εκείνη τη χρονιά τα κέρδη του ομίλου μειώθηκαν δραστικά, στα 12,6 εκατ. ευρώ, και τρία χρόνια αργότερα (φετινή χρήση) τα αποτελέσματα αναμένονται ζημιογόνα!

2. Στις 23 Μαρτίου 2006, σε παρουσίαση στην ΕΘΕ: Η πτώση των κερδών του 2005 αποδίδεται από την εταιρία ”στις πρωτοφανείς διακυμάνσεις στην προσφορά και ζήτηση του χάλυβα”.

Επιπλέον, αφού η διοίκηση της εταιρίας μιλά για την ολοκλήρωση των κινήσεων αναδιάρθρωσης που θα γίνουν κατά τη διετία 2006-2007 (για έκτακτη ζημία ούτε κουβέντα), καταλήγει:

”Στους πρώτους μήνες του 2006 διαφαίνεται ομαλοποίηση στην προσφορά και ζήτηση αλλά και στις τιμές του χάλυβα, γεγονός που δημιουργεί ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ συνθήκες και προοπτικές για την πορεία του ομίλου. Σημαντική συνεισφορά αναμένεται να έχει και η ανάπτυξη στην Αμερική, μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης, το πρώτο εξάμηνο του 2006”.

Άλλη μια εκτίμηση ”για τον γάμο του Καραγκιόζη”. Τα κέρδη του ομίλου όχι μόνο δεν ανέκαμψαν εκείνη τη χρονιά, αλλά –με την κατάσταση να επιδεινώνεται στο δεύτερο μισό του έτους- τελικά μειώθηκαν, εκ νέου, κατά 82%, από τα 12,6 μόλις στα 2,2 εκατ. ευρώ...

3. Στις 24 Απριλίου 2007, σε παρουσίαση στην ΕΘΕ: Η διοίκηση της Μαΐλλης δηλώνει ότι ”βάσει του σχεδίου αναδιοργάνωσης (περί έκτακτου κόστους ουδέν) και των επεκτατικών κινήσεων σε ΗΠΑ - Ινδία, οι προοπτικές ανάπτυξης του ομίλου παραμένουν ισχυρές”.

Και σε άλλη φάση ότι ”στους πρώτους μήνες του 2007 είναι ορατή η ανάκαμψη των αποτελεσμάτων, ενώ η απόδοση των κινήσεων αναδιάρθρωσης και επενδύσεων του ομίλου αναμένεται πιο ισχυρή στο β’ εξάμηνο του 2007”...

Κι ενώ ενδεχομένως κάποιοι μέτοχοι ετοιμάζουν τα ”χρυσά κουτάλια”, τα κέρδη του πρώτου τριμήνου του 2007 κατρακυλούν και πάλι από τα 4,1 στο 1,9 εκατ. ευρώ, ή κατά 54%!

Σχολιάζοντας την κατρακύλα, η διοίκηση της εισηγμένης σημειώνει ότι υπάρχει μεν σημαντική ανάπτυξη φέτος, αλλά ”σε σχέση με τα περυσινά αποτελέσματα του δεύτερου εξαμήνου”...

4. Φτάσαμε στον Αύγουστο του 2007: Η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου ανακοινώνει μια ”εφάπαξ ζημία από απομείωση αξίας συμμετοχών, διαγραφές goodwill και έκτακτα έξοδα” ύψους 6 εκατ. ευρώ και αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και άλλη ”λυπητερή” έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2008.

Τα συμπεράσματα δικά σας...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v