Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 4 2016

ΧΑ: Το μέγεθος δεν μετράει για τις αποδόσεις!

ΧΑ: Το μέγεθος δεν μετράει για τις αποδόσεις!

Με την έναρξη κάθε χρηματιστηριακής χρονιάς, συχνά οι επενδυτές προχωρούν σε ανασκοπήσεις και απολογισμούς, μήπως και καταφέρουν να αντλήσουν κάποια διδάγματα από το παρελθόν.

Με το κλείσιμο λοιπόν του 2015, για μια ακόμη φορά προκύπτει πως σε βάθος χρόνου, πολύ μεγάλες αποδόσεις μπορεί να πετύχει κάποιος ακόμη και σε περιόδους κρίσης, επιλέγοντας τις σωστές μετοχές, ανεξάρτητα από το αν αυτές ανήκουν στην υψηλή, τη μεσαία, ή και τη χαμηλή κεφαλαιοποίηση.

Έτσι, ενώ κατά την τελευταία πενταετία της βαθιάς οικονομικής κρίσης, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 55,3% και οι τραπεζικές μετοχές ισοπεδώθηκαν, μερικές ενδεικτικές αποδόσεις περιφερειακών μετοχών είναι οι παρακάτω: Κανάκης +15,7%, Πετρόπουλος +38%, Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας +47,1%, Πλαστικά Κρήτης +83%, Μύλοι Κεπενού +105% και Κυριακίδης Μάρμαρα +317%.

Να σημειωθεί πως σε αρκετές από τις παραπάνω περιπτώσεις, οι πραγματικές αποδόσεις ήταν ακόμη υψηλότερες, αν συνυπολογίζαμε και τα μερίσματα που ενδεχομένως διανεμήθηκαν μέσα στην εξεταζόμενη πενταετία.

Να τονιστεί επίσης πως πολλές άλλες μετοχές της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης απέφεραν από σημαντικές έως και εντυπωσιακές αποδόσεις κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Άρα, το μέγεθος... δεν μετράει.

Αντίθετα, σύμφωνα με ορισμένους, η συνταγή για μεγάλα κέρδη βρίσκεται συνήθως στον εντοπισμό των σωστών μετοχών και στη μακροπρόθεσμη επενδυτική προοπτική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v