Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 4 2016

Με το... δεξί ξεκινούν τη νέα χρονιά οι ρυθμίσεις δανείων

Με το... δεξί ξεκινούν τη νέα χρονιά οι ρυθμίσεις δανείων

Πέρυσι τέτοια εποχή είχαν αρχίσει να θεριεύουν οι καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση δανείων. Η προκήρυξη των εκλογών και οι προεκλογικές υποσχέσεις για γενναία διαγραφή χρεών, σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία οδήγησε χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά να εγκαταλείψουν την εξυπηρέτηση των δανείων τους. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, μέχρι τον Ιούνιο του 2015 έως και το 80% όσων είχαν ρυθμίσει τα δάνειά τους σταμάτησαν να τα εξυπηρετούν.

Το 2016 ξεκινά εντελώς διαφορετικά. Οι αιτήσεις για ρυθμίσεις δανείων έχουν αυξηθεί σημαντικά από τον περασμένο Νοέμβριο και έπειτα. Μετά, δηλαδή, την επαναφορά των πλειστηριασμών για ακίνητα πλην πρώτης κατοικίας, την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών και τις πρώτες αλλαγές που επήλθαν για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι αιτήσεις για ρύθμιση υποβάλλονται κυρίως από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και δευτερευόντως από νοικοκυριά που διέκοψαν την εξυπηρέτηση των δανείων τους λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα επιχείρησης στην επαρχία που διέκοψε στις αρχές του 2015 τη ρύθμιση που είχε κάνει και εξασφάλισε, χάρη στις πολιτικές πιέσεις τοπικής κομματικής οργάνωσης, να σταματήσει η διαδικασία πλειστηριασμού ακινήτου της.

Μετά ήρθαν τα capital controls και η ολική απαγόρευση πλειστηριασμών. Με την άρση της προστασίας τον Νοέμβριο, η επιχείρηση έσπευσε να ζητήσει ρύθμιση.

Η τάση ρυθμίσεων αναμένεται να ενισχυθεί το επόμενο διάστημα, καθώς η αποστολή ειδοποιητηρίων ολοκληρώθηκε τις αμέσως προηγούμενες ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v