Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 12 2016

Υψηλού ρίσκου οι προσφυγές κατά μελών της ΡΑΕ

Υψηλού ρίσκου οι προσφυγές κατά μελών της ΡΑΕ

Έγραφε στις 31 Δεκεμβρίου ο ΧΑΜ για το «τσουνάμι» των αγωγών κατά μελών της ΡΑΕ από παραγωγούς φωτοβολταϊκών, σημειώνοντας ότι η τακτική τους είναι ίδια με εκείνου που μιας και δεν μπορεί να δείρει τον «γάιδαρο», βαράει το σαμάρι!

Με αφορμή το σχόλιο του ΧΑΜ, επαρκώς ενημερωμένοι τεχνοκράτες διευκρίνιζαν ότι η βιομηχανία αγωγών κατά μελών της ΡΑΕ για τις εισηγήσεις τους προς το υπουργείο (σε εφαρμογή ψηφισμένων νόμων) μπορεί εν τέλει να γυρίσει μπούμερανγκ σε βάρος της τελικής τους επιδίωξης. Αυτή δεν είναι άλλη από την επαναφορά της αμοιβής για τη φωτοβολταϊκή κιλοβατώρα στα επίπεδα προ του «κουρέματος», που επιβλήθηκε από το λεγόμενο new deal για τις ΑΠΕ.

Ο λόγος, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι ότι η Κομισιόν αμφισβητεί ότι τα αποτελέσματα του new deal μπορούν να εξυγιάνουν τον λογαριασμό ΑΠΕ. Θεωρεί μάλιστα ότι οι ταρίφες που ορίστηκαν, συνεχίζουν να συνιστούν οιονεί κρατική ενίσχυση, αφού, κατά την άποψή της, υπερβαίνουν το ύψος του αναγκαίου για τη βιωσιμότητα των επενδύσεων [βαθμός εσωτερικής απόδοσης (IRR) στα επίπεδα του 10%, ή λίγο περισσότερο από αυτό το ποσοστό].

Μάλιστα όπως επισημαίνεται, ήδη υπάρχει ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Κομισιόν και υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ δεν είναι ακόμη καθόλου βέβαιο πού θα καταλήξει η υπόθεση.

Όπως δε είναι γνωστό, σε παρόμοιες περιπτώσεις (υπάρχουν εκατοντάδες δεδικασμένα για κρατικές ενισχύσεις), η συνέχεια είναι γνωστή. Ζητείται από το κράτος-μέλος να ανακτήσει από τους ωφεληθέντες τις παρανόμως χορηγηθείσες κρατικές ενισχύσεις.

Με λίγα λόγια, ο κίνδυνος ενώ πάνε για μαλλί να βγουν κουρεμένοι για δεύτερη φορά είναι παραπάνω από υπαρκτός.

Με τη διαφορά ότι το νέο κούρεμα δεν θα το υποστούν μόνο όσοι κατάθεσαν τις μηνύσεις και τις αγωγές, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v