Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 26 2016

Τα νέα σενάρια φορολόγησης των τυχερών παιχνιδιών

Τα νέα σενάρια φορολόγησης των τυχερών παιχνιδιών

Την κατάργηση του πρόσθετου τέλους των 5 λεπτών ανά στήλη στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά την ίδια στιγμή επεξεργάζονται αύξηση της φορολογίας στο σύνολο των τυχερών παιχνιδιών (καζίνο, διαδικτυακό στοίχημα, λαχεία κ.λπ.).

Η κατάργηση του πρόσθετου τέλους, που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του OΠΑΠ και των πρακτόρων, εξετάζεται επειδή υπάρχει ο φόβος πως παραβιάζεται η συμφωνία που υπεγράφη με τους ιδιώτες επενδυτές κατά την πώληση του 34% του OΠΑΠ.

Αντίθετα, όσοι στο υπουργείο Οικονομικών τάσσονται υπέρ της αύξησης του συντελεστή φορολόγησης στο σύνολο των τυχερών παιχνιδιών (από 30% επί των μικτών κερδών που είναι σήμερα σε 35% ή και 40% όπως εισηγούνται ορισμένοι στο ΥΠΟΙΚ) υποστηρίζουν πως δεν παραβιάζει τη συμφωνία με τους ιδιώτες μετόχους του οργανισμού. Όμως, τυχόν αύξηση του συντελεστή φορολόγησης επί των μικτών κερδών (Gross Gaming Revenue - GGR), που είναι ήδη από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο σύνολο της αγοράς.

Θεωρείται σίγουρη η νέα παρέμβαση του ΟΠΑΠ καθώς θα συμπιεστούν περαιτέρω τα κέρδη του, ενώ στην ουσία ναρκοθετείται και η εξαγγελθείσα (μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία στο υπουργείο, παρά τις εξαγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Τρύφωνα Αλεξιάδη…) αδειοδότηση των εταιρειών διαδικτυακού στοιχηματισμού.

Η κατάργηση του τέλους των 5 λεπτών ανά στήλη εξετάζεται και επειδή αντιδρούν σθεναρά οι πράκτορες του ΟΠΑΠ.

Οι τελευταίοι παρουσίασαν στην κυβέρνηση και σχετική μελέτη της PwC που δείχνει το περιορισμένο δημοσιονομικό όφελος από την εφαρμογή του. Μάλιστα είχαν εξαγγείλει και νέες κινητοποιήσεις, τις οποίες ανέστειλαν ενόψει των τελικών αποφάσεων από το υπουργείο Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v