Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 29 2016

Μέση λύση για τα κόκκινα στεγαστικά κύριας κατοικίας

Μέση λύση για τα κόκκινα στεγαστικά κύριας κατοικίας

Παρότι το θέμα των κόκκινων δανείων με υποθήκη σε πρώτη κατοικία πρωταγωνιστεί στην επικαιρότητα ως θρίλερ, η πραγματικότητα, σύμφωνα με συστημικές πηγές, είναι πιο πεζή.

Ούτε οι θεσμοί ούτε οι τράπεζες επιδιώκουν σε αυτή τη συγκυρία να υπάρξουν πωλήσεις δανείων, που έχουν ως υποθήκη πρώτη κατοικία. Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σε Ιρλανδία και Ισπανία, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην περίπτωση της Ελλάδας δεν αφορούν μόνο σε στεγαστικά ή σε οικιστικά, αλλά οριζόντια σε όλες τις κατηγορίες.

Προτεραιότητα για τους θεσμούς αποτελεί ήδη από το 2014 και την ολοκλήρωση της δεύτερης ανακεφαλαιοποίησης η αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

Τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά ανέρχονται σε περίπου 28 δισ. ευρώ, εκ των οποίων όσα διαθέτουν υποθήκες σε πρώτη κατοικία δεν ξεπερνούν τα 12 δισ. ευρώ.

Στις περισσότερες, δε, τράπεζες, η αξία προβλέψεων και εξασφαλίσεων για τα κόκκινα στεγαστικά ξεπερνά το 100%.

Η λύση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην οποία μπορούν να καταλήξουν θεσμοί και κυβέρνηση είναι για ένα μεταβατικό διάστημα τα δάνεια με υποθήκη πρώτη κατοικία να μην μπορούν να φύγουν από τους ισολογισμούς των τραπεζών αλλά να υπάρχει δυνατότητα ανάθεσης διαχείρισης σε τρίτους.

Λύση που επιτρέπει τόσο την ενεργητικότερη διαχείρισή τους, όσο και τη διασφάλιση κοινωνικής ηρεμίας...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v