Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 10 2016

Tips από την επίσκεψη της Νούι στην Αθήνα

Tips από την επίσκεψη της Νούι στην Αθήνα

TΡΑΠΕΖΕΣ-ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ: Εθιμοτυπικής φύσης ήταν η «επισκόπηση» που διενήργησε στην Αθήνα η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Ντανιέλ Νουί, η οποία αναχώρησε για τη Φρανκφούρτη χθες νωρίς το απόγευμα.

Η σιδηρά κυρία του SSM είχε την ευκαιρία να ακούσει την άποψη της κυβέρνησης, της ΤτΕ και των διοικήσεων των τραπεζών για την πορεία της αξιολόγησης, με έμφαση τα θέματα που αφορούν στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Παρά την αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω από την πορεία ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, δεν τέθηκε όπως φημολογείται στην αγορά κανένα θέμα επανελέγχου της κεφαλαιακής επάρκειας των εγχώριων τραπεζών.

Αντίθετα, η υπερεπόπτης εξήγησε στους συνομιλητές της ότι άμεση προτεραιότητα για τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό αποτελούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ιταλικές (σ.σ. αύξηση των επισφαλειών) και μεγάλες γερμανικές τράπεζες (υπερβολική έκθεση στις αγορές).

 

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Η επικεφαλής του SSM εμφανίστηκε δεκτική σε επιμέρους τροποποιήσεις του νόμου 4340 που πρότειναν οι τράπεζες προκειμένου να καταστεί πιο λειτουργικός ως προς τον στόχο επαρκούς επιπέδου εταιρικής διακυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, όμως, φάνηκε επιφυλακτική να υιοθετήσει τροποποιήσεις που άπτονται πολιτικών ζητημάτων...

 

ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ NPLs: Γενικές ήταν και οι αναφορές της κας Νουί στους στόχους που πρέπει να θέσουν οι τράπεζες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους.

Η διαδικασία στοχοθεσίας μόλις ξεκίνησε και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου. Ο SSM με τη βοήθεια της ΤτΕ θα εγκρίνει τους επιχειρησιακούς στόχους που θα τεθούν από τις διοικήσεις.

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΧΣ: Ξεκίνησε χθες και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας η αξιολόγηση των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ και του Γενικού Συμβουλίου από την Επιτροπή Επιλογής που έχει συσταθεί πρόσφατα.

Τα τρία από τα έξι μέλη της επιτροπής έχουν υποδειχθεί από ΥΠΟΙΚ (2) και ΤτΕ και τα άλλα τρία, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος, από τους θεσμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v