Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 8 2016

Η επίσκεψη της σιδηράς κυρίας του SSM και η ατζέντα των επαφών

Η επίσκεψη της σιδηράς κυρίας του SSM και η ατζέντα των επαφών

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΤ. ΝΟΥΙ: Στην Αθήνα θα βρίσκεται Δευτέρα και Τρίτη η επικεφαλής του SSM.

Η σιδηρά κυρία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού θα συναντήσει σήμερα τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και τις διοικήσεις των τραπεζών. Στην ατζέντα της συνάντησης με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ αναμένεται να βρεθεί το πλαίσιο αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και το μακροοικονομικό περιβάλλον, από το οποίο συναρτάται σε σημαντικό βαθμό η επίτευξη των στόχων που θα θέσουν οι τράπεζες.

Στην ατζέντα των επαφών με την ΤτΕ και τις διοικήσεις των τραπεζών αναμένεται να βρεθεί η επισκόπηση της πορείας υλοποίησης των πλάνων αναδιάρθρωσης.

Η ενημέρωση θα επικεντρωθεί στις ενέργειες για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού πλαισίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη μείωση της εξάρτησης από τον ELA.

Θα αγγίξει όμως και τρέχοντα ζητήματα όπως οι αλλαγές στις διατάξεις του νόμου 4340 για τα τυπικά προσόντα που θα πρέπει να έχουν τα υφιστάμενα και τα νέα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών.

Η κ. Νουί θα δει τις διοικήσεις των τραπεζών σε ένα ραντεβού με λιγότερους συμμετέχοντες σε σχέση με την προηγούμενη επίσκεψή της.

 

Στόχοι για κόκκινα δάνεια: Μια πρώτη συζήτηση θα έχει η επικεφαλής του SSM και για τους επιχειρησιακούς στόχους που θα θέσουν οι τράπεζες αναφορικά με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους.

Η διαδικασία συζητήσεων μεταξύ τραπεζών και εποπτικής αρχής μόλις ξεκίνησε και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Μαρτίου ή το αργότερο αρχές Απριλίου.

Με δεδομένο, όμως, ότι τις καθοριστικές αποφάσεις θα τις πάρει ο SSM, οι τραπεζίτες περιμένουν να ακούσουν με ενδιαφέρον αν η Ντανιέλ Νουί προσδιορίσει το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινηθούν.

 

Βελτιώσεις στο πλαίσιο: Οι τράπεζες ζητούν κάποιες βελτιώσεις στον νόμο Κατσέλη ώστε να καταστεί λειτουργικότερος αλλά και στο νεότευκτο νομοθετικό πλαίσιο για τις εταιρείες διαχείρισης.

Οι προτεινόμενες αλλαγές στον νόμο Κατσέλη στοχεύουν στον καλύτερο εντοπισμό όσων έχουν την οικονομική ή περιουσιακή θέση που τους επιτρέπει να πληρώσουν αλλά αποφεύγουν να το κάνουν (σ.σ. στρατηγικοί κακοπληρωτές).

Στην ίδια κατεύθυνση, οι τράπεζες τάσσονται υπέρ της σύστασης μόνιμης Γραμματείας, η οποία θα αξιολογεί τους συνεργάσιμους δανειολήπτες.

Η σύσταση ενός θεσμού αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών είναι απαραίτητη και προβλέπεται από το Μνημόνιο, οι θεσμοί, όμως, εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το αν πρέπει να έχει τη μορφή Γενικής Γραμματείας ή μιας αρχής που να λειτουργεί υπό τη σκέπη της ΤτΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v