Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 1 2007

Χαλκόρ: Όταν το P/E δεν λέει σχεδόν... τίποτε…

Βλέποντας την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Χαλκόρ γύρω στα 425 εκατ. ευρώ και γνωρίζοντας ότι τα περυσινά κέρδη είχαν ανέλθει στα 36 εκατ. ευρώ, προκύπτει για τη μετοχή P/E 11,8, πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο της αγοράς.

Έλα όμως που η μετοχή καταγράφει φέτος σημαντικές απώλειες και μάλιστα βρίσκεται αρκετά πιο κάτω από την τιμή των 5 ευρώ, όπου έγινε το placement στις 13 Μαρτίου!

Το ερώτημα που προκύπτει είναι μήπως ”κάνει λάθος” η αγορά και δεν βλέπει το τόσο χαμηλό P/E, ή ακόμη αν είναι δυνατόν να έκαναν τόσο λάθος τα ξένα funds, που αγόρασαν τη μετοχή τόσο ψηλά.

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή:

Μπορεί τα περυσινά κέρδη να ήταν 36 εκατ. ευρώ, όμως από αυτά τα 25 δεν προέρχονταν από λειτουργική δραστηριότητα, αλλά από την ανατίμηση του χαλκού (”κέρδη από αποτίμηση αποθεμάτων, ή inventory gains σε… απλά ελληνικά).

Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου του 2007 υποχώρησαν από τα 22 στα 16 εκατ. ευρώ. Με τη διαφορά, βέβαια, ότι ΚΑΙ στα φετινά κέρδη του πρώτου εξαμήνου τα μισά προέρχονται πάλι από ”κέρδη αποθεμάτων”...

Τι θα γίνει όμως στην περίπτωση που η τιμή του χαλκού κατά τα επόμενα χρόνια σταθεροποιηθεί, ή (όπως προβλέπουν οι περισσότεροι αναλυτές) υποχωρήσει κατά την επόμενη τριετία;

Απλώς, στην πρώτη περίπτωση τα κέρδη αποθεμάτων θα μηδενιστούν και στη δεύτερη θα μετατραπούν ενδεχομένως σε ζημίες.

Το θετικό βέβαια για την εταιρία είναι ότι κατά την προσεχή τριετία η Χαλκόρ αναμένει να δρέψει σημαντικά οφέλη από τις επενδύσεις του παρελθόντος, από τη βελτίωση του μίγματος των πωλήσεών της κ.λπ.

Επίσης, σημαντική υποχώρηση των τιμών στον χαλκό μπορεί μεν να οδηγήσει σε ζημίες αποθεμάτων, αλλά πιθανότατα και σε άνοδο πωλήσεων προϊόντων χαλκού στις οικοδομές και στις κατασκευές.

Το ”ζητούμενο” λοιπόν είναι αν αυτή η βελτίωση των λειτουργικών επιδόσεων μέσα στην προσεχή τριετία θα είναι αρκετή έτσι ώστε να αναπληρωθούν τα ”κέρδη αποθεμάτων”, που ενδεχομένως μάλιστα να έχουν μετατραπεί και σε ζημίες.

Σε κάθε περίπτωση, ίδωμεν…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v