Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 9 2016

Ρευστό για επενδύσεις και όχι μόνο δίνουν ΕΤΕπ και EBRD

Ρευστό για επενδύσεις και όχι μόνο δίνουν ΕΤΕπ και EBRD

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) να αγοράσει το 15% του μετοχικού κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Πειραιώς δεν πρέπει να εκπλήσσει.

Από τον Μάιο του 2015, όταν και αποφασίστηκε η δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα ,η EBRD μπήκε στις αυξήσεις κεφαλαίου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, βάζοντας περίπου 250 εκατ. ευρώ, κάλυψε μέρος (50 εκατ.) ομολογιακού δανείου του ΟΤΕ για επενδύσεις στην ευρυζωνικότητα και συμμετείχε σε private equity funds που στήθηκαν για να επενδύσουν σε ελληνικές επιχειρήσεις (Diorama fund).

Επιπρόσθετα, εξετάζει αιτήσεις επιχειρήσεων για χρηματοδότηση επενδύσεων που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, χωρίς τη διαμεσολάβηση των τραπεζών, καθώς και τη συμμετοχή του σε εταιρείες διαχείρισης/αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων (σ.σ. συζητά τη συμμετοχή της στο σχήμα KKR- Eurobank).

Βασικό κριτήριο είναι να υποβοηθηθούν επενδύσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.

Παρότι μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων κατευθύνθηκαν στον χρηματοοικονομικό τομέα, προτεραιότητα θα δοθεί στη χρηματοδότηση επενδύσεων σε ενέργεια, παραγωγή φαρμάκων (σ.σ. έρευνα και ανάπτυξη) και αγροδιατροφή.

Την ίδια στιγμή, ξεκινούν και οι εγκρίσεις χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη χρηματοδότηση επενδύσεων που εντάσσονται στο πακέτο Γιούνκερ ( EFSI).

Η Creta Farm φέρεται να είναι η πρώτη εταιρεία της οποίας θα χρηματοδοτηθεί επενδυτικό σχέδιο για έρευνα και ανάπτυξη, με περίπου 15 εκατ. ευρώ, από την ΕΤΕπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v