Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 16 2016

Τι ζητούν οι χρηματιστηριακές από την ΤτΕ

Τι ζητούν οι χρηματιστηριακές από την ΤτΕ

Επιστολή προς τoν διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα απέστειλε ο ΣΜΕΧΑ, καθώς σαν να μην έφτανε το ήδη βεβαρυμένο περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν οι ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες, καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν και πρόσθετα αντικίνητρα.

Το πρώτο πράγμα που θέτει στην επιστολή του ο ΣΜΕΧΑ είναι οι δυσμενείς όροι με τους οποίους αντιμετωπίζονται οι ελληνικές ΑΕΠΕΥ σε ό,τι αφορά στον υπολογισμό της κεφαλαιακής τους επάρκειας (άλλωστε για την ανάγκη αναθεώρησης-ελάφρυνσης του υφιστάμενου πλαισίου κεφαλαιακής επάρκειας των ΑΕΠΕΥ έχει αναφερθεί σε έκθεσή της και η European Banking Authority).

Ενδεικτικό του θέματος στο οποίο έχει αναφερθεί και στο παρελθόν το Euro2day.gr είναι πως οι καταθέσεις πελατείας των ΑΕΠΕΥ σταθμίζονται με υψηλότατο συντελεστή, επειδή είναι τοποθετημένες σε ελληνικές τράπεζες (υποχρεωτικά άλλωστε, λόγω και των capital controls), αν και αυτές οι καταθέσεις είναι ασφαλισμένες από το ΤΕΚΕ.

Το δεύτερο ζήτημα που θέτει ο ΣΜΕΧΑ είναι να ενεργοποιηθεί η ήδη προβλεπόμενη διάταξη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έτσι ώστε οι ΑΕΠΕΥ να μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό σε Κεντρική Τράπεζα αντί των ελληνικών εμπορικών τραπεζών, οι οποίες λόγω του κινδύνου της χώρας «φορτώνονται» με δυσμενείς δείκτες αξιολόγησης.

Και τέλος, ο ΣΜΕΧΑ επισημαίνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές ΑΕΠΕΥ είτε να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε στους λογαριασμούς αυτούς να απαιτούνται από εκείνες υψηλότερα ελάχιστα όρια κατάθεσης.

Τα σχετικά θέματα έχουν ήδη συζητηθεί και με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v