Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 2 2016

Τα πονταρίσματα στα φωτοβολταϊκά και οι διεθνείς τιμές

Τα πονταρίσματα στα φωτοβολταϊκά και οι διεθνείς τιμές

Με ενδιαφέρον αναμένει η αγορά τη διαγωνιστική διαδικασία για τη νέα ισχύ φωτοβολταϊκών που θα εγκατασταθεί και η οποία ελπίζεται να δώσει το φιλί της ζωής σε έναν κλάδο που έχει πέσει σε μαρασμό.

Μέχρι στιγμής, το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε με τους δανειστές της χώρας νομοθετήθηκε και τηρείται κανονικά.

Η ΡΑΕ δημοσίευσε ήδη την πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αιτήματα, καθώς και τον τύπο της εγγυητικής επιστολής που θα πρέπει να καταθέσουν, ανάλογα με την ισχύ του φωτοβολταϊκού.

Έτσι από την 9η Οκτωβρίου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των εγγυητικών, αρχίζει να «μετράει» ο χρόνος για την κατάθεση των προσφορών. Όπως δε εκτιμούν οι άνθρωποι της αγοράς, τα χρονικά περιθώρια επαρκούν για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού πριν από την εκπνοή του 2016, ώστε να αρχίσουν να κατασκευάζονται το 2017.

Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στο κατά πόσον οι επενδυτές θα «μπιντάρουν» στον διαγωνισμό, λαμβάνοντας υπόψη τα ανώτατα όρια που έθεσε ο νόμος, δηλαδή 94 και 104 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες για «μικρές» και «μεγάλες» εγκαταστάσεις ή με βάση κοστολογικά δεδομένα.

Και το λέμε αυτό επειδή δημοσιεύονται, κυρίως σε ΗΠΑ, εξωφρενικά χαμηλές τιμές πωλούμενης φωτοβολταϊκής κιλοβατώρας που αγγίζουν το ένα τρίτο των ανώτατων «ελληνικών» τιμών. Δεν λέμε ότι η τιμή μονάδας για μια εγκατάσταση των 100 μεγαβάτ μπορεί να συγκριθεί ευθέως με αυτή του ενός μεγαβάτ.

Ωστόσο, όσο και να 'ναι, κάτι σημαίνουν...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v