Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 14 2016

Σφηνάκια για Λεβεντέρη, Μοτοδυναμική και... εταιρικά ομόλογα

Σφηνάκια για Λεβεντέρη, Μοτοδυναμική και... εταιρικά ομόλογα

ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ: Σε αντίθεση με τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, όπου η συναλλακτική δραστηριότητα της Λεβεντέρης (π) ήταν μόλις γύρω στα 15 τεμάχια, από την 30ή Αυγούστου έως σήμερα έχουν αλλάξει χέρια πάνω από 70.000 μετοχές, με την τιμή μάλιστα του τίτλου να κατρακυλάει από το 1,20 στο 0,209 ευρώ!

Κατά την ίδια περίοδο (τελευταίο μήνα), στην κοινή μετοχή δεν άλλαξε χέρια ούτε ένα κομμάτι. Σήμερα, ο κοινός τίτλος της εταιρείας διαπραγματεύεται προς 0,35 ευρώ και ο προνομιούχος χαμηλότερα (0,209 ευρώ).

Το οξύμωρο ωστόσο είναι πως σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας, «σε περίπτωση ανυπαρξίας κερδών, ή σε περίπτωση ανεπάρκειας αυτών, οι προνομιούχες μετοχές έχουν δικαίωμα απολήψεως τόκου μέχρι συμπληρώσεως ποσοστού 6,5% ετησίως» (επί της ονομαστικής αξίας του 0,67 ευρώ, δηλαδή 0,04355 ευρώ τον χρόνο).

Με άλλα λόγια δηλαδή, εδώ και κάμποσα χρόνια οι προνομιούχοι μέτοχοι καρπώνονται ετησίως τόκο 0,04355 ευρώ (μικτό), όταν οι κοινοί δεν εισπράττουν τίποτε, λόγω ζημιογόνων αποτελεσμάτων.

Μάλιστα, στην τρέχουσα τιμή της προνομιούχου μετοχής, η ελάχιστη ετήσια «μερισματική» απόδοση κυμαίνεται γύρω στο 20%!

Και όσοι ανησυχούν για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της εισηγμένης (για το πόσα χρόνια θα μπορεί ακόμη η εισηγμένη να δίνει αυτά τα ποσά), παρά τους χαμηλούς της τζίρους και το ζημιογόνο αποτέλεσμά της, η Λεβεντέρης διαθέτει -τηρουμένων των αναλογιών- σημαντικά ίδια κεφάλαια (8,5 εκατ. ευρώ) και περιορισμένο τραπεζικό δανεισμό (κάτω από 600 χιλ. ευρώ).

Μάλιστα, η προσφάτως ανακοινωθείσα διακοπή λειτουργίας της μονάδας παραγωγής συρμάτων και συρματόσκοινων στη Μαγνησία θα βελτιώσει τα (ζημιογόνα σήμερα) αποτελέσματα της εισηγμένης.

Από την άλλη πλευρά όμως, η οικονομική κρίση, ο κίνδυνος «εγκλωβισμού» λόγω οριακής εμπορευσιμότητας και τα γενικότερα προβλήματα της χρηματιστηριακής περιφέρειας θα κάνουν τους ενδιαφερόμενους να το σκεφτούν δύο ή και αρκετά περισσότερες φορές, πριν επιχειρήσουν ένα τέτοιο εγχείρημα...

 

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Άλλη μια περίπτωση «περιφερειακής» μετοχής που διαπραγματεύεται πολύ κάτω από τη λογιστική της αξία (τρέχουσα κεφαλαιοποίηση 3,8 εκατ., ίδια κεφάλαια 8,73 εκατ. ευρώ) και με... μονοψήφιο P/E, ακόμη και αν ο παρονομαστής υπολογιστεί μόνο με τα καθαρά κέρδη του πρώτου εξαμήνου (479 χιλ. ευρώ).

Σε άλλες εποχές, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δρομολογήσει υπεραξίες και κέρδη...

 

WEALTH FINANCIAL SERVICES: Μετά τη δυναμική παρουσία της στο πρόσφατο ομολογιακό δάνειο της MLS, η Wealth Financial Services ακούγεται πως θα εξετάσει και το ενδεχόμενο συμμετοχής της και στη δεύτερη ομολογιακή έκδοση που θα γίνει μέσω του Χρηματιστηρίου της Αθήνας και θα αφορά στη θυγατρική του ομίλου Fourlis, Housemarket (ΙΚΕΑ).

Η Wealth Financial Services αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη ιδιωτική ομάδα συμβούλων διαχείρισης περιουσίας στην Ελλάδα.

Δραστηριοποιείται, τα τελευταία έξι χρόνια, στον κλάδο της συμβουλευτικής διαχείρισης (wealth management), παρέχοντας στους πελάτες της επενδυτικές συμβουλές σε σχέση με τα ρευστά διαθέσιμά τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v