Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 23 2016

Ερχεται η νέα γενιά... αγροτικών φωτοβολταϊκών

Ερχεται η νέα γενιά... αγροτικών φωτοβολταϊκών
Νέο πρόγραμμα αγροτικών φωτοβολταϊκών επεξεργάζεται η κυβέρνηση και μάλιστα για ένταξη στο ΕΣΠΑ από όπου θα προκύψουν και επιδοτήσεις. Το αποκάλυψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας σε εκδήλωση στη Μαντινεία της Αρκαδίας.

Ωστόσο το νέο πρόγραμμα θα έχει κάποιες σημαντικές διαφορές από το προηγούμενο.

Η κυριότερη είναι ότι η λειτουργία του θα βασίζεται στη λογική της αυτοπαραγωγής, με συμψηφισμό της παραγωγής με την κατανάλωση της αγροτικής εκμετάλλευσης (αντλίες, κτηνοτροφικές μονάδες κλπ), δηλαδή το net metering. Άρα ο καλλιεργητής δεν θα εισπράττει από το δίκτυο (δηλαδή τους άλλους καταναλωτές) αμοιβή για κάθε κιλοβατώρα που προσφέρει.

Θα γνωρίζει όμως ότι για τα επόμενα 20 ή 25 χρόνια, το κόστος γα τις κιλοβατώρες που παράγει το φωτοβολταϊκό του θα είναι σταθερό και ανάλογο με το κόστος του κεφαλαίου που επένδυσε.

Επίσης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, άφησε να εννοηθεί ότι θα δίνεται η δυνατότητα στον καλλιεργητή να εγκαθιστά φωτοβολταϊκά όχι μόνο κοντά στο σημείο κατανάλωσης, αλλά και σε άλλα σημεία.

Μένει όμως να δούμε την προκήρυξη και τα κίνητρα που προσφέρει, καθώς όλες οι κυβερνήσεις έχουν συνηθίσει τους αγρότες με παροχές και ενισχύσεις άλλου τύπου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v