Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 16 2016

Το μουαγέν Πανγαίας με Μαρινόπουλο και οι παρατάσεις για ΔΕΣΦΑ

Το μουαγέν Πανγαίας με Μαρινόπουλο και οι παρατάσεις για ΔΕΣΦΑ

ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μέρος των προκαταβολών που είχε δώσει στον όμιλο Μαρινόπουλου συνολικού ύψους 17,3 εκατ. ευρώ κατάφερε να περισώσει η Εθνική Πανγαία.

Ειδικότερα, υπέγραψε νέα συμφωνία με την κυπριακή Chris Cash and Carry, η οποία προβλέπει την αγορά 2 ακινήτων στη Λεμεσό της Κύπρου, έναντι τιμήματος 20 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 2,17 εκατ. ευρώ σε σχέση με αυτό που είχε συμφωνηθεί το 2015.

Για την παραπάνω συναλλαγή η Πανγαία είχε καταβάλει προκαταβολή 5 εκατ. ευρώ.

Πέραν της μείωσης του τιμήματος, η Πανγαία κατάφερε να συμψηφίσει και προκαταβολή 5,7 εκατ. ευρώ, που είχε καταβάλει για την αγορά άλλων τριών ακινήτων από την Chris Cash and Carry, η οποία ακυρώθηκε.

Έτσι έχει προκαταβάλει 10,7 εκατ. ευρώ για τα δύο ακίνητα στη Λεμεσό και οφείλει άλλα 9,3 εκατ. ευρώ με την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Η συμφωνία προβλέπει ότι τα δύο ακίνητα θα εκμισθωθούν από την Chris Cash and Carry με 25ετή διάρκεια. Υπενθυμίζεται ότι η Chris Cash and Carry μεταβιβάζεται στην «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης» βάσει της συμφωνίας εξυγίανσης της Μαρινόπουλος ΑΕ.

ΥΓ: Η Εθνική Πανγαία είχε δώσει και προκαταβολή 6,6 εκατ. για αγορά ακινήτων στη Σόφια της Βουλγαρίας από εταιρεία της Μαρινόπουλος. Για την παραπάνω απαίτηση έχει ισχυρές εξασφαλίσεις.

 

ΔΕΠΑ: Σημαντική βελτίωση στα λειτουργικά και τα καθαρά της κέρδη πέτυχε η επιχείρηση στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου της τρέχουσας χρήσης.

Ειδικότερα τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 169 εκατ. ευρώ, από 104 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τα προ φόρων κέρδη εκτινάχθηκαν στα 124,5 εκατ. ευρώ από 55,2 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν φθάνοντας στα 93 εκατ. ευρώ από 49,3 εκατ. ευρώ.

 

ΔΕΣΦΑ: Παράταση στην παράταση παίρνει η συμφωνία αγοράς μετοχών για την πώληση του 66% της ΔΕΣΦΑ έναντι 400 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ, ΕΛΠΕ και SOCAR υπογράφηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2013. Ένα χρόνο μετά, στις 5 Νοεμβρίου 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε σε βάθος έρευνα που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Στις 27 Ιουνίου του 2015, τα αντισυμβαλλόμενα μέρη επέκτειναν την ημερομηνία διακοπής της συμφωνίας αγοράς μετοχών ως τις 21 Δεκεμβρίου του 2015. Από τότε δόθηκαν άλλες τρεις επεκτάσεις.

Η τελευταία λήγει στις 30 Νοεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v