Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 21 2016

Η Ρουμανία, η ζημία από το ελβετικό φράγκο και η Κομισιόν

Η Ρουμανία, η ζημία από το ελβετικό φράγκο και η Κομισιόν

Έντονη αντίδραση της Κομισιόν και του κεντρικού τραπεζίτη έχει προκαλέσει η ψήφιση από το ρουμανικό κοινοβούλιο νόμου, με τον οποίο δίνεται η δυνατότητα σε όσους είχαν πάρει δάνειο σε ελβετικό φράγκο να το μετατρέψουν σε τοπικό νόμισμα (λεβ).

Η αντίδραση επικεντρώνεται στην πρόβλεψη του νόμου ότι η μετατροπή γίνεται στην ισοτιμία λεβ-φράγκου, που ίσχυε κατά την ημερομηνία χορήγησης του δανείου.

Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα υποστούν όλη τη ζημία από την υπερτίμηση του ελβετικού φράγκου.

Η αντίδραση Κομισιόν και κεντρικής τράπεζας οδήγησε τον πρωθυπουργό της χώρας να ζητήσει την άποψη του συνταγματικού δικαστηρίου, το οποίο επανεξετάζει τη συνταγματικότητα του νόμου και η απόφασή του έχει οριστεί για τις 23 Νοεμβρίου.

Οι τράπεζες, που δραστηριοποιούνται στην τοπική αγορά, μεταξύ των οποίων και οι θυγατρικές εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, εκτιμούν ότι η επίμαχη διάταξη θα τροποποιηθεί.

Κάτι αντίστοιχο είχε επιχειρηθεί και σε άλλη χώρα της Ε.Ε. και μετά την αντίδραση της Κομισιόν η διάταξη απαλείφθηκε.

ΥΓ: Ο νόμος ψηφίσθηκε από όλες τις πτέρυγες του ρουμανικού Κοινοβουλίου καθώς η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

ΥΓ ΙΙ: Στην Ελλάδα ενσωματώνεται τώρα με καθυστέρηση μερικών μηνών η οδηγία για τους δανειολήπτες σε ξένο νόμισμα. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η τράπεζα υποχρεούται να μετατρέψει το δάνειο που δόθηκε με νόμισμα το ελβετικό φράγκο σε ευρώ, αν η διαφορά ισοτιμίας είναι ίση ή κάτω του 20% και εφόσον το ζητήσει ο δανειολήπτης. Το ποιος πληρώνει τη ζημιά δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v