Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 21 2016

Τι κέρδισε η Eurobank από εθελουσία, Eurolife, πωλήσεις ομολόγων

Τι κέρδισε η Eurobank από εθελουσία, Eurolife, πωλήσεις ομολόγων

ΚΟΣΤΟΣ-ΟΦΕΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ: Το κόστος του προγράμματος εθελουσίας, όπως το επανεκτίμησε η Eurobank, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους ανέρχεται σε περίπου 95 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα είχε αναγνωρίσει σχετική πρόβλεψη 62 εκατ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2015. Η ετήσια εκτιμώμενη εξοικονόμηση ανέρχεται σε 38 εκατ. ευρώ.

 

ΚΕΡΔΗ ΑΠΟ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΙΤΛΩΝ EFSF: Κέρδη ύψους 40 εκατ. ευρώ ενέγραψε στο 9μηνο η τράπεζα από την πώληση ομολόγων EFSF, ονομαστικής αξίας 1,94 δισ. ευρώ. Μέσα στον Οκτώβριο, η Eurobank πώλησε επιπλέον τίτλους ονομαστικής αξίας 489 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας τα κέρδη της κατά 11 εκατ. ευρώ.

Ο δανεισμός από το Ευρωσύστημα στις 31 Οκτωβρίου ανερχόταν σε 15,8 δισ. ευρώ. Τα ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου (Πυλώνας ΙΙ του νόμου Αλογοσκούφη) την ίδια ημερομηνία είχαν μειωθεί στα 3,5 δισ.

 

DTC: Οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις που πληρούν τα κριτήρια για να μετατραπούν σε οριστικές και εκκαθαρισμένες (deferred tax credits - DTCs) ανέρχονται σε 4,02 δισ. ευρώ.

 

ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ: Μείωση της έκθεσης στο Δημόσιο κατά περίπου 450 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο εννεάμηνο η Eurobank, κυρίως λόγω της μείωσης των εντόκων γραμματίων.

Στις 30/9, τα ομόλογα και έντοκα ελληνικού Δημοσίου, τα παράγωγα χρηματοοικονομικά μέσα και τα δάνεια προς δημόσιους φορείς ή με εγγύηση του Δημοσίου ανέρχονταν σε 4,87 δισ. ευρώ.

 

EUROLIFE: Στα 321 εκατ. ευρώ ανήλθε τελικώς το τίμημα που εισέπραξε η Eurobank από την πώληση του 80% της Eurolife, ενώ πριν τη συναλλαγή είχε καρπωθεί το σύνολο του μερίσματος χρήσης 2015, ύψους 34 εκατ. ευρώ.

Το κέρδος ανήλθε μετά τους φόρους στα 58 εκατ. ευρώ. Μετά τη μεταβίβαση του 80%, η τράπεζα αποτίμησε το υπόλοιπο 20% που συνεχίζει να κατέχει στην εύλογη αξία των 83 εκατ. ευρώ.

 

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Πρόσθετες προβλέψεις ύψους 20 εκατ. ευρώ πήρε η θυγατρική της Eurobank στη Ρουμανία (Bancpost), λόγω του νόμου που τέθηκε σε ισχύ και επιτρέπει υπό προϋποθέσεις την πλήρη εξόφληση δανείων με μεταβίβαση της κυριότητας του ακινήτου στην τράπεζα.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε στις 25 Οκτωβρίου ότι ορισμένες διατάξεις του παραπάνω νόμου είναι αντισυνταγματικές. Ο όμιλος αναμένει τη δημοσιοποίηση του σκεπτικού της απόφασης και επιφυλάσσεται του δικαιώματός του τυχόν προσφυγής στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v