Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 9 2016

Τα κοιτάσματα στο Ισραήλ, ο Τσίπρας και η πρόκληση για Energean

Τα κοιτάσματα στο Ισραήλ, ο Τσίπρας και η πρόκληση για Energean

Ειδική  αναφορά στην πρόσφατη εξαγορά των δύο κοιτασμάτων στην ΑΟΖ του Ισραήλ από την Energean, έκανε χθες ο Τσίπρας, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με Νετανιάχου και Αναστασιάδη.

«Έχουμε στόχο η Ελλάδα να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό ενεργειακό κέντρο του ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη» τόνισε, ενώ επεσήμανε τα θετικά μηνύματα από την πρόσφατη έγκριση απόκτησης των δύο ισραηλινών κοιτασμάτων από την εταιρεία.

Σχετικά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η πρόκληση για την ελληνική εταιρεία, η οποία παράγει πετρέλαιο από τα κοιτάσματα της Θάσου, είναι μεγάλη, λόγω του μεγέθους των απαιτούμενων επενδύσεων για την ανάπτυξη των δύο κοιτασμάτων που αγγίζει το $1 δισ.

Μαθαίνουμε ότι παράλληλα με την προετοιμασία των σχεδίων για την εκμετάλλευση του αερίου, τα αρμόδια στελέχη της Energean πραγματοποιούν επαφές τόσο με εταιρείες εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, όσο και με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την εξασφάλιση των απαραίτητων κεφαλαίων.

Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, είναι νωρίς ακόμη να  διαφανεί το ποια θα είναι η ακριβής εικόνα σε εταιρικό και χρηματοδοτικό επίπεδο.

Ωστόσο εξέφραζαν ικανοποίηση από την κυβερνητική στήριξη που προσφέρει στο εγχείρημα η δήλωση του πρωθυπουργού και αισιοδοξία ότι για την ευόδωσή του, σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση, συμβάλλει  η ανοδική τάση στις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες όπως είναι φυσικό επηρεάζουν και το αέριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v