Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 1 2008

Tο… ασανσέρ της ΤτΕ

Μόλις κυκλοφόρησαν στην αγορά οι πληροφορίες ότι ο κ. Γκαργκάνας ζητά αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (μέσω της αναπροσαρμογής της αξίας παγίων) και διανομή δωρεάν μετοχών (βλέπε προχθεσινό ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη στο Εuro2day.gr στη διεύθυνση http://www.euro2day.gr/articles/150006), άρχισε και το… πανηγυράκι.

Η μετοχή κινήθηκε ανοδικά και με αυξημένο τζίρο σε μια καθαρά πτωτική συνεδρίαση.

Εμείς θα θυμίσουμε κάποια πράγματα και αμαρτία δεν έχουμε:

Κατά καιρούς η μετοχή της ΤτΕ κάνει περίπου σαν… ασανσέρ, τη γνωστή διαδρομή από τα 80κάτι - 90 ευρώ έως τα 100 - 110, άντε και 115 ευρώ (άπαξ έφτασε στα υψηλά αυτά), συνήθως εντελώς αναίτια.

Αναίτια ανεβαίνει και αναίτια πέφτει. Διότι στην πράξη αυτή η μετοχή ΔΕΝ είναι μετοχή.

Στην καλύτερη περίπτωση είναι ένα ”ομόλογο” που δίνει καλό επιτόκιο, υπό τη μορφή υψηλού μερίσματος.

Στη χειρότερη είναι μια μετοχή που νομοτελειακά θα βγει από το χρηματιστήριο, στο οποίο εδώ και πολύ καιρό ΔΕΝ έπρεπε να ανήκει. Απλώς η κυβέρνηση δεν δίνει χρήματα για να τη βγάλει…

Αν πάτε να διαβάσετε το ρεπορτάζ που αναφέρουμε παραπάνω, θα διαπιστώσετε ότι για να κάνει αύξηση κεφαλαίου η ΤτΕ χρειάζεται έγκριση από το… υπουργικό συμβούλιο. Ομοίως, το μέρισμα που διανέμεται, διανέμεται με την έγκριση του κράτους, που είναι στην πράξη κυρίαρχος μέτοχος.

Και θα παραμείνει.

Διότι η συγκεκριμένη τράπεζα δεν είναι εμπορική τράπεζα, αλλά το κρατικό ίδρυμα που είναι επιφορτισμένο με την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος και συμμετέχει (ολίγον, είναι η αλήθεια) στη διαμόρφωση της επιτοκιακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Γι’ αυτό (το έχουμε γράψει πολλάκις) και ΔΕΝ συμμετέχει σε κανέναν δείκτη της ελληνικής αγοράς. Πουθενά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v