Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 13 2016

Ζητάμε από τους Κινέζους να καταδώσουν τις... μαϊμούδες

Ζητάμε από τους Κινέζους να καταδώσουν τις... μαϊμούδες

Καθόλου ευχάριστα είναι τα συμπεράσματα της έκθεσης του γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) για τον τζίρο των απομιμήσεων στην Ελλάδα, ο οποίος εκτιμάται ότι ανέρχεται ετησίως σε πάνω από 2 δισ., με τις απώλειες στις θέσεις εργασίας, στους κλάδους που κατά κύριο λόγο πλήττονται, να ξεπερνούν τις 24.000.

Βέβαια, τα στοιχεία του EUIPO είναι συντηρητικά, καθώς αποτυπώνουν μόνο τις απομιμήσεις και όχι εν γένει το παρεμπόριο, ο τζίρος του οποίου, κατά τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και των φορέων της αγοράς, είναι πολλαπλάσιος.

Τι γίνεται όμως για την πάταξη του παρεμπορίου; Ελάχιστα, απαντά η αγορά και οι γνώστες της κατάστασης. Γιατί;

Διότι ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί να συντονισθεί, παρά τις προσπάθειες που γίνονται εδώ και πολλά χρόνια. Μάλιστα για την αντιμετώπιση του φαινομένου έχει συσταθεί και ειδικό όργανο, το γνωστό Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Παρεμπορίου (ΣΥΚΑΠ), το οποίο χρόνο με τον χρόνο απαξιώνεται, αφού οι συναρμόδιες υπηρεσίες που έχουν συστήσει, δεν συνεργάζονται μεταξύ τους.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, πολλές φορές η δραστηριότητα του ΣΥΚΑΠ υπονομεύεται και από υπαλλήλους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κι αφού εντός των συνόρων δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη, πρόσφατα το υπουργείο απευθύνθηκε στην κινεζική αντίστοιχη αρχή να μας βοηθήσει, στέλνοντάς μας στοιχεία για τους τρόπους και τις οδούς εισόδου των «μαϊμούδων», ώστε να τις πιάσουμε…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v