Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 16 2016

Τα ΕΛΠΕ, οι έρευνες και ο Αμερικανός συνέταιρος

Τα ΕΛΠΕ, οι έρευνες και ο Αμερικανός συνέταιρος

To ότι τα ΕΛ.ΠΕ. ετοιμάζονται να καταθέσουν προτάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων με τη διαδικασία της άμεσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος (expression of interest), είναι σχετικά γνωστό στην «πιάτσα» και συζητιέται.

Αυτό για το οποίο αναρωτιούνται πολλοί είναι το όνομα του partner με τον οποίο θα «κολεγιάσει» ο ελληνικός όμιλος για τις προτάσεις.

Οι πληροφορίες του Euro2day.gr λένε ότι συζητά με γνωστή αμερικανική εταιρεία. Αυτή γνωρίζει πλέον καλά την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ωστόσο «έχει απλώσει πολύ τραχανά» και έχει εκτεθεί σε πολύ μεγάλες επενδύσεις, και έτσι δεν γνωρίζουμε αν η Ελλάδα και οι έρευνες σε ελληνικές περιοχές θα αποτελέσουν προτεραιότητα.

Και επειδή δεν είναι όλοι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν τις διαδικασίες, η συγκεκριμένη, της άμεσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, προβλέπει ότι οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν στο αρμόδιο υπουργείο πρόταση πραγματοποίησης ερευνών για μία ή περισσότερες περιοχές.

Το υπουργείο, εφόσον εγκρίνει τη φερεγγυότητα του φορέα ως προς τη δυνατότητα εκτέλεσης του έργου και εφόσον δεν επικαλεσθεί λόγους εθνικής ασφάλειας ή κινδύνου για το περιβάλλον, ανακηρύσσει τις περιοχές ερευνητέες, η ανακήρυξη αυτή δημοσιεύεται στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να καταθέσουν προσφορές.

Τελευταία φορά η διαδικασία αυτή ακολουθήθηκε σε τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδος, με πρωτοβουλία της ιταλικής ENEL πριν από τρία χρόνια.

Όταν όμως ήρθε η ώρα κατάθεσης των προσφορών, η ENEL είχε γίνει... «Πουλόπουλος», φοβούμενη ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που είχε προκύψει από τις εκλογές του Ιανουαρίου θα άλλαζε τον τύπο των συμβάσεων, όπως είχε ανακοινώσει στη Βουλή βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που στη συνέχεια έγινε Γ.Γ. του υπουργείου Ενέργειας με υπουργό Λαφαζάνη.

Τουλάχιστον τώρα τέτοιος φόβος δεν υπάρχει...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v