Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 6 2017

Alpha Bank: Γιατί η πώληση της Σερβίας προσδίδει «ευελιξία»

Alpha Bank: Γιατί η πώληση της Σερβίας προσδίδει «ευελιξία»

Εκ πρώτης όψεως, η συμφωνία αποεπένδυσης της Alpha Bank από τη σερβική αγορά δεν παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

Η συμφωνία αφορά στην πώληση μιας μικρής σε ενεργητικό θυγατρικής. Αντίστοιχη είναι η θετική επίδραση σε κεφαλαιακούς δείκτες και ρευστότητα.

Πρακτικά, όμως, η συμφωνία πώλησης της Alpha Bank Srbija προσδίδει στην Alpha σημαντική ευελιξία για να προσαρμοστεί πλήρως στον στόχο μείωσης των διεθνών δραστηριοτήτων, που προβλέπει το πλάνο αναδιάρθρωσης.

Η Alpha κατάφερε να αποεπενδυθεί από μια «δύσκολη» αγορά, στην οποία απουσιάζουν οι αγοραστές και πλεονάζουν οι εν δυνάμει πωλητές.

Ο όμιλος MK Group, που ελέγχει την AIK Banca, αποτελεί έναν από τους ελάχιστους που αναπτύσσεται επιθετικά στις αγορές της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι μετά την πώληση της Σερβίας, τα εναπομείναντα βήματα που πρέπει να κάνει η Alpha για να επιτύχει τον στόχο μείωσης των διεθνών της δραστηριοτήτων, σύμφωνα με όσα προβλέπει το πλάνο αναδιάρθρωσης, είναι μικρά.

Αυτό της παρέχει την πολυτέλεια ως τις 30 Ιουνίου του 2018 να επιλέξει μεταξύ σειράς κινήσεων την πλέον συμφέρουσα λύση.

Από την πώληση χαρτοφυλακίου/ων με δάνεια, ως τη σύμπραξη με στρατηγικούς επενδυτές σε κάποια από τις αγορές που παραμένει (Κύπρος, Ρουμανία, Αλβανία).

Υ.Γ. Εφόσον επιτευχθεί και τυπικά ο στόχος μείωσης των διεθνών δραστηριοτήτων, η μόνη σοβαρή δέσμευση του πλάνου που παραμένει ως στόχος είναι η προσαρμογή του δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις. Σημειώνεται ότι ο όμιλος έχει πιάσει ήδη τους στόχους μείωσης προσωπικού και δαπανών για τις εν Ελλάδι δραστηριότητες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v