Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 1 2017

ΤΧΣ: Οι δηλώσεις και τα δύο «καπέλα»του κ. Jelacity

ΤΧΣ: Οι δηλώσεις και τα δύο «καπέλα»του κ. Jelacity

Με αφορμή την πρόσφατη ολοκλήρωση πώλησης της Alpha στη Σερβία, αλλά και το ταξίδι εκεί του πρωθυπουργού, που απ’ ότι μάθαμε συμμετείχε χθες και σε επενδυτικό φόρουμ, η στήλη ασχολήθηκε λίγο περισσότερο με τις σερβικές θυγατρικές των τραπεζών μας.

Στα πλαίσια αυτής της μίνι-έρευνας μάθαμε ότι πρόσφατα στο φόρουμ Euromoney στην Βιέννη, ο πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Σερβίας (NBS) Radovan Jelasic ή Jelacity στα ουγγαρέζικα, και νυν μέλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δήλωσε στους δημοσιογράφους του “Danas” ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες στην Σερβία είναι προς πώληση:

Πριν τρεις μήνες, είπε, έγινα μέλος του ΤΧΣ στην Ελλάδα. Ποτέ δεν σκέφτηκα, ότι εκτός από το να εμπλέκομαι στο να δίνω άδειες σε ελληνικές τράπεζες, μεταξύ άλλων στη Σερβία, θα ήμουν μέλος ενός εποπτικού συμβουλίου που έχει την ιδιοκτησία του 40% της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και 20% της Τράπεζας Πειραιώς και ότι σε δέκα χρόνια θα μετείχα στην πώληση αυτών των τραπεζών. Όχι μόνο στη Βουλγαρία και την Ρουμανία αλλά και στην Σερβία, δήλωσε στο Danas.

Όπως τόνισε «γι’ αυτό παρακολουθεί με ενδιαφέρον την πώληση της Vojvodjanska Βanka (NBG), της Πειραιώς, και των Alpha Bank και Eurobank».

Η Alpha είναι οπωσδήποτε κοντά στο τέλος, είχε πει τότε (σ.σ ολοκληρώθηκε εν τω μεταξύ). Εμείς ως ΤΧΣ έχουμε μικρότερο μερίδιο σε αυτή. Για εμάς είναι πιο σημαντικό τι θα γίνει με την πώληση της NBG όπου έχουμε ιδιοκτησία 40% και την Πειραιώς. Το Fund σίγουρα χρειάζεται αυτά τα χρήματα, αλλά και ο Έλληνας φορολογούμενος…

Οι δηλώσεις αυτές αναπαράχθηκαν κατά κόρον, όπως μάθαμε από τον Τύπο της Σερβίας και δημιούργησαν αναταραχή καθώς τόσο οι δημοσιογράφοι, όσο και οι... πελάτες των εκεί ελληνικών τραπεζών, έψαχναν να βρουν τι ακριβώς γίνεται, αν φεύγει ή αν πωλείται και σε ποιον η κάθε ελληνική θυγατρική.

Το ερώτημα είναι με ποια αρμοδιότητα ο κ. Jelasic μέλος του ΔΣ του ΤΧΣ, έκανε αυτές τις δηλώσεις, καθώς υπάρχουν μεν τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών, στις οποίες το ΤΧΣ είναι μέτοχος, πλην όμως ουδείς σπεύδει να… διατυμπανίσει -και μάλιστα με τόσο εμφατικό τρόπο- τις πωλήσεις, πριν ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Το γεγονός γίνεται ακόμη πιο περίεργο αν ληφθεί υπόψιν ότι μιλάμε για έμπειρο τραπεζίτη και πρώην κεντρικό τραπεζίτη (που γνωρίζει κατά συνέπεια τη σημασία της «ηρεμίας» στο χώρο) αλλά και για εν ενεργεία Πρόεδρο του ΔΣ και CEO του… αυστριακού τραπεζικού ομίλου Εrste, στην Ουγγαρία, ο οποίος φέρεται μάλιστα να έχει και αρμοδιότητες «συντονισμού» των CEO των τραπεζών του ιδίου ομίλου, στην ευρύτερη περιοχή, όπως λένε ορισμένες πληροφορίες.

Εν ολίγοις ο κ. Jelacic είναι από την μία μέλος του ΤΧΣ που παρακολουθεί, όπως ο ίδιος λέει «με ενδιαφέρον» τις δρομολογούμενες πωλήσεις των ελληνικών θυγατρικών στα Βαλκάνια, κι από την άλλη υψηλόβαθμο στέλεχος του Group Erste, που είναι ανάμεσα στους ανταγωνιστές και εν δυνάμει αγοραστές των ελληνικών θυγατρικών!

Ολίγον… παράξενο δεν είναι;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v